Potrjeno: Windows 8 prihaja v začetku avgusta

Matej Huš

9. jul 2012 ob 20:53:35

Microsoft je potrdil, kar smo potihoma pričakovali in med špekulacijami napovedali zadnje mesece. Windows 8 bo dokončan in poslal v fizični tisk medijev (RTM) prvi teden avgusta (med 1. in 5. avgustom), je dejal finančni direktor Tami Reller. Splošna dobavljivost (general availability) je napovedana za konec oktobra. Naslednja strežniška različica Windows Server 2012 se drži ustaljenega tempa in bo v stadiju RTM sredi avgusta, kakšen teden ali dva za Windows 8, splošna dobavljivost pa bo sledila že septembra.

RTM-verzija je že končna verzija operacijskega sistema, ki pa je še ni mogoče kupiti v škatlasti verziji v trgovini. Microsoft jo najprej pošlje sestavljavcem računalnikov in proizvajalcem strojne opreme, da uskladijo svoje izdelke. Hkrati se RTM-verzija po navadi zelo hitro pojavi na internetu za naročnike MSDN in TechNet, medtem ko so morali na MSDNAA (študentski program) v primeru Windows 7 počakati nekaj tednov.

O Windows 8 je znanega že mnogo. Poročali smo že, da bodo na voljo štiri različice (navadna, Pro, poslovna Enterprise in ARM-jevska RT), na katere bo mogoče nadgraditi različne verzije Sedmice. Glavna novost poleg podpore platformi ARM bo vsekakor nov uporabniški vmesnik, saj se gumb Start poslavlja, nadomešča pa ga Metro. Mnenja o primernosti so deljena, a dejstvo je, da bo Microsoft karseda združil uporabniško izkušnjo na mobilni napravah in namiznih računalnikih, zato bo Metro na obojih. V prihodnjem letu namerava Microsoft prodati med 300 in 400 milijoni kopij operacijskega sistema, večinoma prednameščenega na novih napravah, kar bo po Microsoftovih besedah največji prelom v zadnjih 17 letih - jasno, Windows 8 je podobno revolucionaren, kot je bil svoj čas Windows 95.