Windows Server 2016 je tu z Docker Engine

Matej Huš

26. sep 2016 ob 23:33:46

Danes je uradno izšla (release to manufacturing) nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema za strežnike: Windows Server 2016. Kot je zadnja leta že v navadi, gre za strežniško inačico zadnje namizne verzije, torej v tem primeru Windows 10. Microsoft jo je po pričakovanjih predstavil na konferenci Ignite, ki bo do petka potekala v Atlanti. Splošna dobavljivost (general availability) sledi sredi oktobra.

Novosti v Windows Server 2016 je precej (varnostne, omrežne ...), glavni odliki pa bosta brez dvoma Nano Server in podpora za kontejnerje (containers). Prvi je okleščena verzija operacijskega sistema, ki je namenjena uporabi v oblaku. Kar se tiče kontejnerjev, pa je Microsoft uporabil Docker Engine. Osnovno podporo bo zagotavljal Microsoft, za kompleksnejše probleme pa bo reševal Docker, s katerim sta sklenila partnerstvo. Še vedno v zraku visi tudi možnost, da Microsoft na koncu Docker kar kupi, saj podjetji čedalje tesneje sodelujeta.

Microsoft je predstavil tudi System Center 2016 in drugi tehnični predogled Azure Stack. Slednji pride leta 2017 in bo omogoča poganjanje glavnih storitev Azure v lastnih podatkovnih centrih. Mimogrede, Azure bo uporabljal tudi Adobe.