Prava nadgradnja na Windows 8 le s Sedmice

Matej Huš

1. jul 2012 ob 11:23:41

Izid Windows 8 se približuje, zato nam Microsoftov marketinški oddelek počasi dozira informacije o novem operacijskem sistemu. Sedaj so postale znane podrobnosti o nadgradnji na Windows 8, ki bo pravno oziroma licenčno mogoča z Windows XP in novejših, tehnično pa le z Windows 7. Podatkov o datumu izida pa še vedno ni.

Nadgradnja z Windows 7 na Windows 8 je tehnično mogoča brez težav, tako da uporabnikom ostanejo vsi nameščeni programi, sistemske nastavitve in dokumenti. Spomnimo, da bo Windows 8 na voljo v štirih verzijah: navadna, Pro, Enterprise za podjetja in RT za platformo ARM. Nadgradnja na navadno bo mogoča z Windows 7 Starter, Home Basic in Home Premium, medtem ko bo Windows 8 Pro moč povezniti na katerokoli izdajo Sedmice. Na Windows 8 Enterprise bo šlo le z Windows 7 Professional in Enterprise. Vse te omejitve so posledica finančno-licenčnih razlogov in zanje arhitekturne podlage ni.

Slabše bo nadgradnja podprta s preteklih verzij. Z Windows Vista SP1 bo mogoče nadgraditi, a bodo ostale le sistemske nastavitve in uporabniške datoteke, medtem ko bodo pri nadgradnji z originalne Viste ali celo Windows XP SP3 ostali le podatki, tako da o pravi nadgradnji v bistvu sploh ne moremo govoriti. Jasno je tudi, da ni mogoč prehod s katerekoli 32-bitne verzije na 64-bitno ali celo obratno. Še vedno tudi velja program Windows Upgrade Offer, ki kupcem računalnikov z Windows 7 do 31. januarja prihodnje leto omogoča subvencioniran nakup Windows 8 za 15 dolarjev. Tovrstne akcije so že ustaljene, saj se tako deloma izognemo Osbornovemu efektu.

Neuradno se na spletu sicer piše, da naj bi Microsoft dokončal Windows 8 in ga poslal v tisk plošč (RTM) okrog 18. julija. Ob teh podatkih pa je zanimiva tudi odločitev Hewlett-Packarda, ki ne bo izdal tabličnega računalnika na ARM za Windows RT. Kot piše The Wall Street Journal, se bodo raje osredotočili na poslovne tablice na platformi x86, ob čemer ni jasno, ali je to posledica Microsoftove napovedi Surfacea ali česa drugega. Za platformo ARM HP še nekaj časa ne bo razvijal, čeprav naj bi že imeli skoraj narejen sistem s Qualcommovim procesorjem, pa so vse skupaj pospravili v predal. Nezanemarljiv dejavnik je tudi cena, ki je za Windows 8 RT precej navita.