Firefoxa za Metro na Windows 8 ne bo

Matej Huš

17. mar 2014 ob 01:56:49

Podpredsednik Johnathan Nightingale je razkril, da Firefoxa za uporabniški vmesnik Metro na Windows 8 ne bo. Glavni razlog je slab sprejem platforme Metro, ki med uporabniki ni naletela na ustrezno mero navdušenja. Ker Mozilla nima sredstev, da bi se borila na vseh frontah, se odločili, da to izpustijo.

Prvo verzijo Firefoxa za Metro smo videli že aprila 2012, a je šlo za globok prototip. Šele pred letom dni je razvoj zlezel do točke, ko so lahko Firefox za Metro uvrstili v razvojni kanal Nightly, kjer je na voljo zainteresiranim preizkuševalcem eksperimentalnih verzij programske opreme. Končna verzija bi bila morala iziti decembra, pa se to ni zgodilo in naslednji datum se je glasil marec. Sedaj je jasno, da se to ne bo zgodili niti marca niti v določljivi prihodnosti.

Firefox bo seveda še vedno na voljo za Windows 8, le da ne bo uporabljal okolja Metro in ne bo združljiv z Windows Store. Zanimanje je preprosto premajhno, pojasnjuje Nightingale. Dnevno eksperimentalne verzije Firefoxa sname več milijonov ljudi, a nikoli ne zabeležijo več kot kakšnih tisoč sočasnih uporabnikov verzije za Metro. Izdaja Firefoxa 1.0 za Metro bi pomenila, da bi izdali pomanjkljivo preizkušeni izdelek, ki ni šel skozi zadostno število rok uporabnikov. Hkrati pa bi to pomenilo, da mora Mozilla investirati nesorazmerno veliko zmogljivosti v vzdrževanje njegove kode glede na število uporabnikov. Kdor si ga posebej želi, lahko seveda dobi izvorno kodo.

Razlogov je več, eden izmed glavnih pa je gotovo tudi nizek tržni delež naprav z na dotik občutjivimi zasloni, na katerih teče Windows 8 ali 8.1. Druga resnica pa je tudi, da je Internet Explorer 11, ki je vključen v Windows 8, dejansko zelo sposoben, varen in hiter brskalnik.

Glede na to, da je tudi Google odstopil od razvoja Chroma za Metro in njegova edina aplikacija za Metro ostaja Google Search App, Microsoft praktično nima konkurence.