Jutri glasovanje o ACTI, ali pač?

Mandi

3. jul 2012 ob 18:12:22

V Uniji se trenutno stvari kar dogajajo. Danska je te dni predala predsedstvo Cipru, Evropski parlament pa se sestaja v Strassburgu na svoji redni plenarni seji. Na mizi so nov, enotni postopek pridobitve vseunijskega patenta (glasovanje o katerem je že preloženo, več o tej taktiki v novici), seveda sporazum ACTA, resolucija o vključitvi sistema eCall za samodejno obveščanje o nesrečah v vse nove avtomobile do leta 2015, in, zanimivo, skupna seja s Komisijo in Svetom glede povrnitve mejnih kontrol med določenimi državami članicami Šengenske unije.

Najbolj zanimivo bo bržkone sredino glasovanje o ACTI kot celoti. Seja se začne v sredo ob pol enih popoldne, sporazum pa je 10. točka na dnevnem redu. Kot verjetno že veste, je vseh pet odborov parlamenta, vključno z matično INTO, parlamentu predlagalo, naj sporazum zavrne. Pridružujejo se jim poročevalec David Martin (poslanec, ki bo parlamentu predstavil stališče matičnega odbora), njegov predhodnik Kader Arif, ki je zavoljo netransparentne narave postopka protestno odstopil iz tega položaja, več deset nevladnih organizacij, ter številni državljani širom in zunaj Unije. Nasprotovanje so potrdili zeleni, liberalci, socialisti in nekateri nepovezani poslanci.

Na drugi strani so Svet, Komisija (komisar za trgovino De Gucht), ter, sodeč po zadnjih poročilih, poslanski skupini evropske ljudske stranke (EPP, 271 glasov, največja stranka) in konzervativcev (ECR, 52 glasov), torej do 323 glasov od skupaj 754 (43%). Situacija zanje ni rožnata, zato se predvsem komisar krčevito bori, da bi glasovanje preložili na kasnejši, morda politično bolj sprejemljiv čas. Takšen predlog je bil na mizi tudi na zasedanju INTE, ker so ga, kot rečeno, morali zavrniti kar dvakrat, ker je prvič nekdo od podpornikov ACTE stisnil dva gumba (ali pa sistem glasovanja deluje tako tako, se ne ve). De Gucht je že na predvečer glasovanja napovedal, da bo Komisija nadaljevala postopek presoje pred Sodiščem EU tudi v primeru, da parlament sporazum zavrne (čemu?), obenem pa poslance "opozoril", da bi zavrnitev sporazuma lahko povzročila "nezaželene posledice":

Verjamem, da nam je vsem Evropejcem skupno globoko spoštovanje do svobode posameznika.

Vendar mi je tudi jasno, da takšna svoboda ne more delovati brez reda. V tako raznoliki družbi namreč ne more biti nihče zares svoboden, če je [nekaterim] dovoljeno absolutno izvrševanje svobode.

Nekateri so to njegovo misel razumeli v smislu, češ da bodo brez ACTE ponarejevalci dobili proste roke (kar že ne more biti res, če pa sporazum vsebuje zgolj ukrepe, ki že obstajajo v pravu Unije), oz. še huje, da so dejanja nekaterih nasprotnikov sporazuma, pod pretvezo v imenu neposredne demokracije in izražanja mnenj ter stališč, morda šla predaleč.

Pritisk javnosti je namreč resen. Številni poslanci poročajo o neverjetnem interesu državljanov, v obliki klicev, faksov in e-poštnih sporočil. Slovenski poslanec Kacin (liberalci, proti ACTI) naj bi v enem dnevu prejel preko 500 e-poštnih sporočil na temo, drugi poročajo, da je vsega skupaj že toliko, da ne morajo morejo več mirno opravljati svojega dela.

A očitno nekako še gre, oz. je dovolj pritiska tudi z druge strani. Že čez vikend se je šušljalo, da bo že omenjena poslanska skupina evropske ljudske stranke znova predlagala odložitev glasovanja. Na včerajšnji seji najprej mir in tišina, potem pa proti večeri iznenada najava prav tega. Predlog lahko poda skupina 40 ali več poslancev, kar očitno ne bo problem.

Sredino glasovanje bo tako odlična priložnost za potrditev demokratičnega potenciala institucij Unije (v diametralnem nasprotju s postopkom sprejemanja ACTE oz. njene pacifiške ustreznice, TPP, ki trenutno dosega nove viške arogance izvršne veje oblasti) in dobra popotnica za širšo osvetlitev in prenovo avtorskopravnih, patentnih in podobnih tegob.

* * *

Po zadnjih podatkih so gospod Kacin ter ge. Fajon in Kleva odločno proti sporazumu, člani evropske ljudske stranke pa se še odločajo.

Za tiste, ki bi morda še želeli poklicati katerega od našil poslancev in izraziti svoje mnenje, smo spodaj pripravili spisek telefonskih številk njihovih pisarn v Strassburgu. Kličete lahko s svoje številke, preko ustreznega VoIP ponudnika ali celo brezplačno, preko servisa PiPhone, ki ga je pripravila francoska nevladna organizacija La Quadrature Du Net (redno jih citiramo tudi na Slo-Techu). Njihov sistem deluje tako, da vnesete svojo številko, nakar vas pokličejo nazaj in po kratkem uvodu povežejo z želenim poslancem oziroma poslanko. Po naših preverbah so pisarne te dni polne, dela se od 9h zjutraj pa do poznega večera.

Stranka    Poslanec                      Tel (PiPhone link)        Kontakt                       
EPPRomana Jordan+33388175280romanajordan.si
EPPLojze Petrle+33388175638peterle.eu
EPP Milan Zver +33388175315 milanzver.eu
EPP Zofija Mazej Kukovič    +33388175192 zofijamezejkukovic.net
 
ALDE Jelko Kacin +33388175748 kacin.si
ALDE Ivo Vajgl +33388175620 ivovajgl.eu
S&DTanja Fajon+33388175493tanja-fajon.si
S&D Mojca Kleva +33388175151 mojcakleva.eu

Poslanci ljudske stranke (EPP) so zbrani na vrhu.