EU bi kaznovala zlorabo osebnih podatkov s strani političnih strank

Dare Hriberšek

28. avg 2018 ob 09:16:28

Kot so izvedeli pri Financial Timesu, povezava je žal plačljiva, pripravlja Evropska komisija (EK) predlog amandmajev k zakonodaji o financiranju političnih strank. Z njimi bi vpeljali ostre kazni za stranke, ki bi zlorabljale osebne podatke volivcev in si s tem pridobile kakršnokoli prednost v političnem boju.

Na amandmaje je morda treba gledati kot poskus preprečitve, da se tudi na evropskih tleh primeri afera tipa Cambridge Analytica. Spomnimo, gre za britansko podjetje, na katerega so se zgrnile obtožbe, da je v času ameriške predsedniške kampanje prodalo podatke milijonov uporabnikov Facebooka, s čimer naj bi koristili izvolitvi sedanjega predsednika Donalda Trumpa.

Po podatkih FT naj bi se za tovrstne zlorabe obetale kazni v višini petih odstotkov letnega proračuna stranke kršiteljice, pri čemer je potrebno omeniti, da se bo to lahko nanašalo le na politične skupine zbrane v Evropskem parlamentu. Komisija namreč nima pristojnosti kaznovanja strank v posameznih državah članicah. Drugi del ukrepov naj bi se nanašal na t. i. mikro targetiranje posameznikov, gre za pošiljanje personaliziranih političnih sporočil posameznim uporabnikom družabnih omrežij. Slednje naj bi dosegli z večjo transparentnostjo in nadzorom nad oglaševanjem političnih strank.

Ključna motivacija EK so najverjetneje volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale spomladi prihodnje leto, z ukrepom pa želijo preprečiti, da bi Rusija in druge, za evropsko neenotnost zainteresirane sile, poskusile izkrivljati obveščenost volivcev stare celine. Da pa bi tak ukrep zares zaživel, ga bo moral najprej potrditi Evropski parlament, za njim pa še večina držav članic.