Na splet ušli načrti za naslednika Xboxa

Matej Huš

18. jun 2012 ob 00:28:24

Ko Microsoft na letošnjem E3 ni namenil nič besed nasledniku konzole Xbox 360, smo bili kar pošteno razočarani. Situacija pa se je povsem spremenila s 56 strani dolgim dokumentom, ki je čez vikend priromal na splet. Če je dokument avtentičen, v njem Microsoft na dolgo in široko opisuje prihodnji razvoj ekosistema Xbox. Dokument sicer datira v sredino leta 2010, a je še vedno aktualen - v njem najdemo omembe Xboxa 720, Kinecta 2 in posebnih očal.

Naslednik Xboxy 360 se bo bržkone imenoval Xbox 720 in bo nared do božično-novoletne prodajne sezone 2013 (torej čez poldrugo leto). Natančne karakteristike seveda še niso znane, naj pa bi bil šest- do osemkrat hitrejši od Xboxa 360. Poganjalo naj bi ga prav toliko dvogigaherčnih jeder ARM/x86, dve dodatni jedri za sistem in tri jedra PowerPC za zagotavljanje združljivosti za nazaj. Za razliko od sedanjih konzol bo struktura modularna, tako da bo mogoče kupiti konzolo različnih konfiguracij. Poganjala bo igre v ločljivosti 1080p s polnim 3D-učinkom. Imela bo Blu-ray, trdi disk, bliskovni pomnilnik in povezljivost prek WiMaxa in HSDPA (3G). V paketu s tedanjim Kinectom bo stala 300 dolarjev.

Naslednja novost bo druga inačica Kinecta. Microsoft pravi, da bo inkrementalna posodobitev, kar je učeni izraz za evolucijo in ne revolucijo. Zmogel bo slediti štirim igralcem, imel bo natančnejšo RGB-kamero, izboljšano prepoznavo zvoka in boljšo tridimenzionalno orientacijo. Računske operacije bo izvajal z namensko strojno opremo, ki bo vgrajena, in ne več s centralnim procesorjem konzole. Boljše prepoznavanje naj bi se odrazilo v zmožnosti ocene starosti uporabnika (izračun glede na proporce), branju z ustnic, prepoznavanju obrazne mimike itd., če v Redmondu niso pretiravali.

Tretji projekt dokazuje, da ima nekdo v diviziji velike simpatije do Brazilije. Medtem ko je bilo kodno ime za Kinect Natal (glavo mesto zvezne države Rio Grande do Norte), se pripravlja tudi projekt Fortaleza (glavno mesto zvezne države Ceará). Gre za projekt, ki bo konkurenca Googlovim pametnim očalom in se bo imenoval Fortaleza (Kinect) Glasses. Kaj bo z njimi mogoče videti, še ni znano, jih pa v Redmondu opisujejo kot mehko integracijo digitalnega in fizičnega sveta, ki nudi informacije o ljudeh, krajih in predmetih v realnem času. Dočakali jih bomo nekje v letu 2014.