Google predstavil projekt nadgrajene resničnosti Project Glass

Matej Huš

5. apr 2012 ob 19:12:37

Google je danes uradno predstavil svoj skrivni projekt Google Glass, ki je eden izmed glavnih projektov v laboratorijih Google X, o katerem se je šušljalo že dlje časa. Gre za sistem nadgrajene resničnosti (augmented reality), ki uporabniku s posebnimi očali z vgrajenim dodatnim stranskim zaslonom omogoča najbolj naravno interakcijo s tehnologijo.

Predstavitev so izpeljali v svojem slogu, tako da Google ni razkril nobenih tehničnih podrobnosti naprave ali okvirnega datuma dobavljivosti. Namesto tega so pripravili fotografije trendovskih očal v akciji in prvoosebni videoposnetek, kako naj bi bila uporaba nove tehnologije videti od blizu (glej spodaj). Glavno vodilo novega izdelka je rečenica Tehnologija mora delati za vas - biti na voljo, ko jo potrebujemo, in se umakniti, ko je ne. Googlov Project Glass poizkuša prav to.

Konkretnih informacij je malo. Pravzaprav sploh še ni jasno, ali bo šlo za klasična očala ali zgolj nadočesni lok s stranskim zaslonom, kot je to videti na trenutnem prototipu. The New York Times, ki se je do zgodbe prvi dokopal pred Googlovo uradno najavo (govorice segajo v februar), pravi, da Googla preizkuša več dizajnov. Ena izmed možnost je tudi uporaba posebnih, nedavno razvitih kontaktnih leč, ki imajo vgrajeno elektroniko in omogočajo prikaz slike neposredno na leči. Drugi dizajni so trenutno manj futuristični. Kakršnihkoli zanesljivih podatkov o ceni in dobavljivosti še ni.