V ZDA se pripravlja največji biometrični sistem za sledenje

Matej Huš

10. sep 2012 ob 00:41:41

V ZDA se pripravlja nov sistem za množični nadzor, ki ga predlagatelji, financerji in podporniki utemeljujejo z bojem proti terorizmu in kriminalu. Začenja se namreč uresničevati program NGI (Next Generation Identification), v katerega bo FBI vložil milijardo dolarjev, zamislili pa so si ga že davnega leta 2005. Sistem so preizkusno v nekaterih zveznih državah že začeli uporabljati, do konca leta 2014 pa naj bi zaživel v celotnih ZDA. Implikacije so raznovrstne.

NGI bo namreč vzpostavil centraliziran sistem za sledenje posameznikom na podlagi biometričnih podatkov - posnetki šarenice, sledovi DNK in prepoznavanje govora, seveda pa bo v prvi vrsti v uporabi prepoznavanje obraza (facial recognition). Nekaj zveznih držav je že februarja v sistem preneslo fotografije nekaterih kriminalcev v sistem, ki jim potem sledi s kamerami in avtomatičnim prepoznavanjem obrazov. Mogoče bo tudi obratno; posnetke oseb, ki so sumljive, bo program avtomatično primerjal s podatki v centralni zvezni bazi, ki jo bo vzdrževal FBI, in tako pridobil vse identifikacijske podatke o osebi. IAFIS, ki je največja biometrična baza ne svetu, je proti NGI videti palček.

O tehničnih podrobnostih je FBI za zdaj skop, čeprav je Jerome Pender julija o sistemu govoril pred Senatom. Poudaril je, da testni sistem vsebuje le posnetke znanih in obsojenih kriminalcev. Kljub temu se nevladne organizacije in varuhi zasebnosti bojijo, da bodo nezakonitemu nadzoru podvrženi nič krivi ljudje. Prav tako še ni znano, ali bo tudi po letu 2014, ko bo sistem v redni uporabi, baza posnetkov ostala omejena na obsojene kriminalce. Leta 2014 naj bi sistem zagnali s 14 milijoni vnosov v bazi (IAFIS ima sicer trenutno okoli 100 milijonov prstnih odtisov).

Testi, ki so jih začeli izvajati že leta 2010, so pokazali, da je sistem precej zanesljiv. Posameznika je med 1,6 milijoni vnosov v bazi uspešno identificiral v 92 odstotkih primerov, četudi ta ni gledal neposredno v kamero. Na mejnih prehodih in v drugih kontroliranih okoljih, kjer so ljudje primerno osvetljeni in gledajo neposredno v kamero, je uspešnost skoraj 100-odstotna. Posnetki v bazi so večidel z vozniških dovoljenj ali potnih listov. FBI se že dogovarja z DMV (Department of Motor Vehicles) v posameznih državah o uporabi njihovih baz podatkov, ki vsebujejo fotografije vseh ljudi, ki imajo vozniško dovoljenje. V ZDA to pomeni praktično vseh državljanov. Varuhi zasebnosti so ogorčeni in ponavljajo, da je tovrstna baza nedopustna in da FBI NGI ne sme zlorabljati zoper državljane, ki ne kršijo zakonov. NGI razvijata Lockheed Martin Transportation in Security Solutions, priljubljena ameriška vladna pogodbena proizvajalca.