Facebook plačal 10 milijonov v poravnavi zaradi rabe uporabnikov v oglasih

Mandi

17. jun 2012 ob 12:59:49

Kot poroča Reuters, se je Facebook pred dobrim mesecem uspešno poravnal v sporu s petimi kalifornijskimi uporabniki, ki so bili mnenja, da spletišče ne sme kar tako uporabljati njihovega imena in postov v svojih oglasih (sponsored stories, glej sliko), vsaj ne brez izrecnega dovoljenja in plačila. Znesek poravnave je zelo ugodnih 10 milijonov dolarjev, ki bodo po odbitku pravnih stroškov na željo tožnikov izplačani na račune dobrodelnih organizacij.

Poravnava je za Facebook tako dobra zato, ker bi lahko sicer prerasla v razredno oz. skupinsko tožbo, v tem primeru pa bi bil do odškodnine za rabo svojega imena v oglasih upravičen domala vsak tretji Američan - aktivni uporabnik Facebooka (registriranih jih je sicer malo več kot polovica, oz. dve tretjini vseh z internetnim dostopom). Takšna najava bi en mesec nazaj, takoj po sklenitvi dogovora in ravno pred javno ponudbo delnic, skoraj zagotovo pomenila manjšo katastrofo (tožb okoli ne preveč uspešne ponudbe že tako ali tako ne manjka). Iz teh razlogov sta se stranki tudi dogovorili za odložitev objave na zdaj, mogoče pa še za dodatno izplačilo na strani.

Izbira Kalifornije kot kraja za vložitev tožbe tudi ni naključna. Država je dom Hollywooda in industrije zabave, kjer se z obrazom in imenom zvezdnikov povezuje veliko denarja v obliki bogatih sponzorskih in oglaševalskih pogodb (amer. endorsements). Tožniki zato niso imeli velikih težav z dokazovanjem ekonomske škode, ki jim je bila nastala z rabo njihovih imen v oglasih. Med dokazi so priložili tudi izjavi Facebookovega šefa Zuckerberga, da so so ta ti. "zaupanja vredna priporočila" (trusted referrals) sam "sveti gral oglaševanja", ter njihove vodje poslovanja, Sherly Sandberg, da so oglasi v obliki sponzoriranih zgodb dva do trikrat bolj dražji od navadnih oglasov. Idejo, da ljudje implicitno zaupamo tistim okoli sebe, ter to zaupanje upoštevamo tudi pri odločitvah za nakupe, so potrdile tudi številne študije. Iz tega razloga se oglaševalci tako krčevito borijo proti regulaciji profiliranja uporabnikov za potrebe ti. behavioralnega oglaševanja, evropski varuhi zasebnosti pa po drugi strani spletnim stranem priporočajo odstranitev facebook vtičnikov (ali vsaj rabo dvofaznih vtičnikov a-la Heise.de), uporabnikom pa pazljivejšo uporabo družbenih omrežij.

Mimogrede, Reuters na svoji strani neposredno nad zgodbo vključuje Like box, še celo s spremenjenim glagolom "recommend" (priporoči), ki uporablja povsem isto tehniko za promoviranje njihove spletne strani.