Instagram bo pomagal zatreti prikrito oglaševanje influencerjev

Dare Hriberšek

16. okt 2020 ob 17:03:27

Instagram, družbeno omrežje v lasti Facebooka, je pristalo sodelovanje z britanskim regulatorjem za konkurenco in trgovino (Competition and Markets Authority oz. CMA) ter na sprejem določenih ukrepov, ki bi onemogočili prikrito oglaševanje t. i. spletnih vplivnežev. Ti lahko od podjetij dobivajo velike zneske v zameno za promoviranje njihovih izdelkov.

Paket ukrepov naj bi zagotovil, da bodo vse sponzorirane objave tudi ustrezno označene kot take, obenem pa bodo zagnali tudi izobraževalni projekt Medismart, ki bo mlade uporabnike naučil prepoznavati take vrste oglaševanja. Sami vplivneži bodo morali na morebitno poizvedbo potrditi oz. razkriti ali so v zameno za objavo prejeli kakršnokoli gmotno nadomestilo. Instagram se bo pri prepoznavanju takih vsebin poslužil tudi svojih algoritmov in o tem tudi periodično poročal CMA.

Če ste se razveselili, da bo to končno zaustavilo tudi naše afne, je slaba novca ta, da vse zapisano velja le za britanske influencerje ter tiste, ki s svojimi objavami merijo na prebivalce Otoka. Sploh so Britanci med bolj agilnimi državami na področju izenačevanja takega oglaševanja z drugimi, bolj institucionaliziranimi oblikami.

Tudi po slovenski zakonodaji mora biti vsako sporočilo, za katero je avtor prejel plačilo ali drugo nagrado, jasno označeno, obenem pa je prepovedano prikrito oglaševanje, ki naj bi prepričalo bralca, poslušalca oziroma gledalca, da v primeru objave posameznega oglasa ne gre za oglaševalske vsebine.