Švedska opustila pregon Assangea zaradi posilstva

Dare Hriberšek

19. nov 2019 ob 19:23:25

Švedski tožilci so po pregledu dokazov sklenili zavreči preiskavo zoper Juliana Assanga, ki naj bi leta 2010 v Stockholmu posilil neko dekle, še eno pa spolno napadel. Razlog za opustitev pregona je po besedah tožilke Eve-Marie Persson v tem, da je od dogodka preteklo že veliko časa in da zbrani dokazi ne zadostujejo za vložitev obtožnice. V zvezi s primeroma so sicer zaslišali še sedem drugih prič.

Assange je obtožbe ves čas zanikal, češ da je bil seks konsenzualen, izročitvi Švedski pa se je izogibal s sedemletnim prisilnim bivanjem na ekvadorski ambasadi v Londonu. Letos aprila so ga - potem ko ga je Ekvador postavil na cesto - aretirali Britanci, tamkajšnje sodišče pa ga je nato obsodilo na 50 tednov zaporne kazni zaradi izogibanja sodnemu postopku. Švedski tožilci so preiskavo sicer zamrznili že leta 2017, a so jo ponovno odprli letos po aretaciji.

Toda za Assanga to še ne pomeni mirnega spanca. Letos poleti je britanski notranji minister načeloma odobril njegovo izročitev ZDA, kjer ga iščejo zaradi osemnajstih kaznivih dejanj, ki segajo od računlaniške prevare, do izdaje državnih tajnosti po tamkajšnjem Espionage Act.