Zaloge diskov na starih ravneh, dobički in cene rekordni

Matej Huš

29. maj 2012 ob 23:59:28

Poplave, ki so lani oktobra zalile Tajsko in okoliške države, so za nekaj mesecev ohromile svetovni trg trdih diskov, saj je bila uničena ali resno prizadeta četrtina svetovnih proizvodnih kapacitet. Cene trdih diskov so poskočile v nebo in v maloprodaji v špicah zrasle tudi za več sto odstotkov, podjetja pa so potrebovala več mesecev, da so proizvodnjo začela postavljati nazaj na noge. Najhuje jo je skupil Western Digital. Razmere so se do danes umirile, težav z dobavljivostjo ni več, a visoke cene vztrajajo. V povprečju so cene 28 odstotkov višje, prodaja pa zgolj 16 odstotkov nižja.

Te sicer niso več na rekordnih ravneh, a so še vedno opazno višje, kot so bile pred poplavami. Na InfoWorldu so za primer vzeli dvoterabajtni WD-jev Caviar, ki je lani septembra stal 70 dolarjev, v najhujšem pomanjkanju se je podražil na 250 dolarjev, sedaj pa se ga dobi za dobrih 120 dolarjev. Tudi proizvajalci, ki niso imeli poplavljenih kapacitet, so reagirali podobno. Seagate je konkurenčni model podražil z istih 70 dolarjev na istih 120 dolarjev, čeprav se v logističnem in proizvodnem procesu ni spremenilo nič. Visoke cene so na eni strani posledica visoke lepljivosti po drugi strani pa mali kupci subvencionirajo cene velikim podjetjem. Ta imajo sklenjene dolgoročne pogodbe o dobavi diskov po predpoplavnih cenah, zato so se znižanje proizvodnje, težave v dobavi in višji stroški v celoti prelili v maloprodajni segment. Hkrati proizvajalci niso neumni, zato so podražitve z radostjo udejanjili tudi tisti, ki niso bili neposredno prizadeti. Dodatno trg izkrivlja visoka stopnja konsolidacije, saj so po zadnjih prevzemih ostali le trije igralci - Seagate (ki je lani pogoltnil še Samsung), WD (lani prevzel še Hitachi) in zelo majhna Toshiba.

Danes so zaloge na predpoplavnih nivojih, tako da težav z dobavo in proizvodnjo ni več. Visoke cene so se v veliki meri odrazile v odličnih poslovnih rezultatih proizvajalcev trdih diskov. Hudo prizadeti Western Digital, ki je zaradi poplav utrpel vsaj 200 milijonov dolarjev škode, je v prvem letošnjem kvartalu prodal 44,2 milijona diskov in ustvaril rekordnih 483 milijonov dolarjev dobička (v enakem predkriznem obdobju lani zgolj 146 milijonov dolarjev). Podjetju gre celo tako dobro, da so se odločili za krčenje lastnega kapitala in napovedali poldrugo milijardo težak odkup in umik lastnih delnic. Seagate je v istem obdobju letos ustvaril 1,15 milijarde dolarjev dobička, kar je prav tako rekord.