Cenejša mobilna telefonija v EU

Matej Huš

2. jul 2011 ob 09:30:57

Včeraj so začele veljati nove najvišje dovoljene cene mobilnega gostovanja v državah Evropske unije, ki jih je Evropski parlament izglasoval 21. aprila 2009. Predvideno je postopno spuščanje, vsako leto 1. julija do vključno letos se cene nekoliko znižajo.

Od včeraj tako veljajo naslednje zgornje omejitve (cene so brez DDV, v oklepajih so stare dosedanje cene):

Mobitelove cene so takšne: odhodni klici v EU 0,42 evra na minuto, dohodni klici v EU 0,132 evra na minuto, SMS 0,132 evra, prenos 100 kB podatkov 0,200 evra. Simobilove cene so enake, le prenos 100 kB podatkov stane 0,250 evra. Z uporabo različnih akcij in dodatnih ponudb je mogoče za posamezne vzorce rabe storitev doseči nižje stroške na mersko enoto, a to ni pravilo.

Regulirane cene pogovorov in sporočil SMS veljajo za končne uporabnike, medtem ko najvišje cene prenosa podatkov omejijo le zneske, ki jih lahko operaterji zaračunavajo drug drugemu. Končnim uporabnikom lahko zaračunajo tudi več.

Operaterji tudi morajo porabo uporabnikov omejiti na 50 evrov mesečno, da si ne bi po nepotrebnem nabrali previsokih računov z nepazljivostjo. Kdor želi zapraviti več, mora operaterja obvestiti o povečanju limita.

Direktiva se izteče 30. junija 2012, evropska za digitalno agendo Neelie Kroes pa se že zavzema za nadaljevanje programa. Do leta 2015 želijo cene gostovanja izenačiti s cenami pogovorov v domačih omrežjih.