EU nadaljuje zniževanje cen mobilnega gostovanja

Matej Huš

29. mar 2012 ob 18:27:55

Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so sprejeli preliminarni dogovor o predlogu uredbe, ki bo nadaljevala trend zniževanja cen za gostovanje uporabnikov mobilne telefonije v tujih omrežij po EU. Cene se vsako letu julija znižujejo že od leta 2009, projekt pa se izteče letos, zato so si že dlje časa prizadevali za njegovo podaljšanje.

V danes sprejetem predlogu so določili naslednje maksimalne cene (navedene brez DDV), ki bodo začele veljati 1. julija 2012:

Zniževanje cen se bo nadaljevalo vse do leta 2014, ko naj bi cene upadle do 19 centov na minuto za odhodne, 5 centov na minuto za dohodne klice, 6 centov za poslano kratko sporočilo in 20 centov za megabajt prenesenih podatkov. Tedaj bo začel delovati tudi trg gostovanja, ko bodo lahko naročniki na trgu prosto kupili gostovanje. V tujini bodo tako uporabljali omrežje in ponudnika gostovanja po lastnem izboru neodvisno od domačega operaterja. EU želi s tem ustvariti vzporedni trg gostovanj, ki bi poskrbel za nižje cene.

Poleg tega se 1. julija uvaja omejitev 50 evrov porabe pri gostovanju izven EU. Doslej je bila ta omejitev, ki je ščitila uporabnike pred previsokimi stroški gostovanja, v rabi le v EU, sedaj pa bodo morali operaterji svoje uporabnike o bližajoči se meji obvestiti pri gostovanju v vseh državah. Šele ko bo uporabnik eksplicitno potrdil nadaljnje gostovanje, bo lahko presegel stroške 50 evrov, s čimer se želijo izogniti nehotenim visokim računom.

O predlogu bo Evropski parlament odločal na majskem plenarnem zasedanju. Če bo potrjen, bo začel veljati s prvem dnem naslednjega meseca.