Bliža se konec dragih klicev od doma v EU

Matej Huš

15. nov 2018 ob 06:31:24

Medtem ko je gostovanje v EU od lani rešeno in z nekaj omejitvami poštene uporabe velja, da na gostovanju v EU za mobilne storitve plačujemo enak znesek kakor doma, so cene v drugo smer še vedno zasoljene. Klici iz domačega omrežja v drugo državo niso regulirani, operaterji pa jih sami do sebe niso pocenili. EU se pripravlja, da zapre še to luknjo. Evropski parlament je danes glasoval za sprejetje Evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah in Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije. To med drugim prinaša tudi bistvene pocenitve klicev v tujino.

Podpredsednik Komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip in komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel sta v skupni izjavi med drugim poudarila, da bodo "od maja 2019 lahko državljani klicali v druge države EU za največ 19 centov na minuto in pošiljali kratka sporočila za 6 centov" (cene so brez DDV). Trenutno klici v države EU z mobilnih telefonov stanejo okrog 50 centov, s stacionarnih pa so približno pol cenejši. Natančne cene so odvisne od operaterja in paketa, saj nekateri že prodajajo pakete z znižanimi cenami za klice v tujino.

Spremembe bo EU sprejela z odredbo, kar pomeni, da bodo začele veljati 20 dni po objavi v uradnem listu, ne da bi jih države prenašale v lokalno zakonodajo. Po pričakovanjih naj bi se to zgodilo že 15. maja 2019. Druge spremembe so še ureditev delovanja regulatorja BEREC ter nova direktiva o elektronskih komunikacijah. Ta na primer določa, da je širokopasovni internet univerzalna storitev (4/0,5 Mb/s), ki mora biti pod enakimi pogoji dostopna na celotnem ozemlju države. V direktivi so še številne spremembe, ki potrošnikom prinašajo dodatne pravice, ki bodo namenjene lažji primerjavi paketov in spremljanju porabe.

Uredbo in direktivo morajo sedaj potrditi še države članice. Direktivo bodo v nacionalno zakonodajo prenesle v dveh letih, uredba pa bo veljala avtomatično.