Odstopila vodji eksperimenta OPERA v CERN-u

Matej Huš

31. mar 2012 ob 12:21:29

Lani septembra so v CERN-u objavili potencialno revolucionarno fizikalno odkritje, da nevtrini potujejo hitreje od svetlobe. Čeprav je bila možnost za kaj takega majhna, pri pregledu in natančni analizi niso odkrili očitnih napak v svojem eksperimentu, zato so ga previdno objavili. Da bi se povsem prepričali, so meritve ponavljali, a novembra še vedno ni bilo jasno, kaj bi lahko bilo šlo narobe. Šele letos februarja so ugotovili, kje je tičala napaka, marčevski rezultati pa so pokazali, da nevtrini potujejo natančno s svetlobno hitrostjo. Ker so ves čas sledili znanstveni metodi in poklicni etiki, bi se morala zgodba tu končati - pa se ni, saj je moral odstopiti Antonio Ereditato, vodja eksperimenta OPERA v CERN-u, kjer so izvedli meritve. Poleg njega je odstopno izjavo podal tudi koordinator za fiziko Dario Autiero.

Ereditato je zaposlen na Univerzi v Bernu in je do pred kratkim vodil eksperiment OPERA v CERN-u. Zaradi razkola v skupini eksperimenta OPERA, kjer so ga nekateri podpirali, drugi pa so zaradi objav o nadsvetlobnih nevtrini zahtevali njegovo zamenjavo, je Ereditato ta teden odstopil s položaja, potem ko je na glasovanju prejel nezaupnico 65 odstotkov članov skupine (za prisilno razrešitev sta potrebni dve tretjini, a jasno mu je bilo, da ne uživa več podpore). Svoje odločitve Ereditato ni komentiral, je pa na mestu vprašanje, ali ne gre za politično razrešitev oziroma obračunavanje v fevdu. Autiero je bil nekoliko bolj zgovoren in je povedal, da sta zaradi razkola v 170-članski ekipi OPERE odstopila, saj želita novemu voditelju omogočiti, da v skupino vnese več enotnosti.

Etično OPERA ni ravnala napak. Znanstveniki namreč niso nikoli trdili, da so ovrgli Einsteinovo teorijo relativnosti in da nevtrini potujejo hitreje od svetlobe. V člankih so zapisali le, da trenutni rezultati kažejo na nadsvetlobno hitrost nevtrinov, in hkrati opozorili, da so ti rezultati sila nenavadni, zato iščejo alternativne razlage. Poizkusili so poiskati vse mogoče napake, a ker jih zelo dolgo časa niso mogli, so objavili, kar so imeli, in pozvali znanstveno javnost, da predloži svoje interpretacije, modele in zamisli. Šele kasneje se je izkazalo, da sta bili v eksperimentu dve napaki, in sicer na optičnem kablu in na oscilatorju, ki sta prinesli 60-nanosekundni pogrešek.

OPERA torej nikoli ni potvarjala rezultatov, zamolčevala napak ali kako drugače goljufala. Po svojih najboljših močeh so preizkusili dobljene podatke in jih z zrnom soli objavili. Kot veleva znanstveni pristop, so jih ponavljali in pridobili tudi podatke neodvisnih eksperimentov. Ko so ugotovili, kje je napaka tičala, so to javno objavili. Odstop je zato presenetljiv, saj nista napravila ničesar narobe.

Autiero je zanikal, da bi bil odstop povezan z napakami v eksperimentu. Po njegovih besedah je odkritje neznane sistematične napake tveganje, ki ga nosi vsak znanstvenik. Nadalje pojasnjuje, da so bila trenja v skupini prisotna že od samega začetka, razplamtela pa so se prav z nevtrini. Ena struja je namreč od vsega začetka nasprotovala objavi, medtem ko je druga soglašala z njo. Medijski pomp naj bi bil posredno odgovoren za odstop, saj ekipa zaradi senzacionalizma in prenapihnjenosti ni mogla več koherentno sodelovati. Tem besedah pritrjuje tudi Yves Declais, ki je vodil OPERO v letih 2002-2008. Pravi, da je v ekipi obilica osebnih konfliktov, dodatne težave pa povzroča kulturna razlika med Italijani in Severnoevropejci, zaradi česar je v ekipi težko delati in jo še teže voditi.