Uradno: nevtrini niso hitrejši od svetlobe

Matej Huš

16. mar 2012 ob 23:25:50

Dobili smo neodvisno potrditev, da nevtrini ne potujejo hitreje od svetlobe, kot so kazale lanske meritve. Eksperiment OPERA je tedaj izmeril, da so nevtrini iz CERN-a v italijanski Gran Sasso pripotovali 60 ns prej, kot bi za isto razdaljo potrebovala svetloba, kar je ponovljeni eksperiment OPERA 2 tudi potrdil. Fiziki so bili o rezultatih sila skeptični, saj so bili v nasprotju z Einsteinovo teorijo o svetlobni hitrosti kot najvišji mogoči hitrosti prenosa informacije, prav tako pa niso zaznali nobene spremembe v nevtrinih po potovanju. Če bi resnično potovali hitreje od svetlobe, bi oddajali sevanje Čerenkova, kot to počno vsi predmeti, ki se premikajo z nadsvetlobno hitrostjo (jasno je to mogoče le v snovi, kjer svetloba ne potuje več s c). Kljub temu je v srenji završalo, videli pa smo tudi nekaj člankov s predlaganimi teorijami za pojasnitev fenomena.

Neodvisen eksperiment ICARUS v CERN-u je že lani dajal slutiti, da teorija o nadsvetlobnih nevtrinih ne drži. Še enkrat ponovljeni ICARUS pa sedaj odpravlja vse dvome in jasno dokazuje, da nevtrini niso hitrejši od svetlobe. Znanstveniki so z njim merili hitrost istega curka nevtrinov, ki neprekinjeno potuje med istima laboratorijema (CERN -> LNGS) kot pri eksperimentih OPERA. Dobljeni rezultati se statistično pomembno razlikujejo od OPERE 2 (znanstveni članek OPERA) in kažejo (znanstveni članek ICARUS), da nevtrini potujejo natančno s svetlobno hitrostjo.

S tem se zgodba o nadsvetlobnih nevtrinih bliža koncu. Preden bo padel zastor, bo morala ekipa OPERE pojasniti le, od kod se je nabralo 60 nanosekund razlike, ki so razburkale fizikalno javnost v zadnjih mesecih. Kot so povedali že pretekli mesec v neuradnem priznanju, da so se zmotili, so za zdaj odkrili dve napaki - na optičnem kablu in oscilatorju. Smo se pa iz vsega skupaj naučili, kako je mogoče meriti dolge razdalje in čas preleta precej bolj natančno, kot smo to znali doslej. Nekoč bo to znanje imelo tudi aplikativno vrednost.