Neuradno: našli napako pri merjenju časa, nevtrini niso hitrejši od svetlobe

Matej Huš

23. feb 2012 ob 10:59:49

V CERN-u so najverjetneje odkrili, kaj je bil razlog za lanske rezultate, ki so kazali, da nevtrini potujejo za približno dve do tri stotisočinke hitreje od svetlobe. Čeprav so meritve večkrat ponovili in napovedali izvedbo sorodnih meritev tudi na Japonskem in v ZDA, so vsakokrat ugotovili isto. Nevtrini so 732 km dolgo pot med CERN-om v Ženevi in italijanskim Gran Sassom prepotovali 60 ns hitreje, kot bi bila svetloba. Meritev so ponovili večkrat. Sum je sprva padel na merjenje časa, saj so ure sinhronizirane z GPS, a so kasneje to možnost zavrnili. Sedaj pa se je pokazalo, da je zelo verjetno razlog vendarle v napačnem merjenju časa oziroma nesinhroniziranih urah.

Pri analizi celotnega sistema so našli slabo povezavo med optičnim kablom, ki povezuje GPS-sprejemnik za sinhronizacijo ur, in računalnikom. Ko so povezavo popravili, so ugotovili, da je nastala razlika ravno 60 nanosekund, kolikor so bili nevtrini prehitri. Ko to vrednost odštejemo, dobimo za hitrost nevtrino ravno svetlobno hitrost. To je močan indic, da nevtrini v resnici potujejo s svetlobno hitrostjo in ne hitreje, kar so teoretični fiziki rezultatom navkljub v zadnjih mesecih večkrat zatrdili.

Dodatek: Izjava za javnost iz eksperimenta OPERA pravi, da so odkrili kar dve napaki. Poleg omenjene napake pri povezavi je vprašljiv tudi oscilator, ki skrbi za določevanje časa med posameznimi GPS-sinhronizacijami. Omenjena napaka ukrivlja meritev v drugo smer kot prva napaka, zato bodo letos izvedli nove meritve.

Kakorkoli že, pred dokončno razglasitvijo, da nevtrini ne kršijo Einsteinovega postulata o svetlobni hitrosti kot najvišji mogoči hitrosti, bo potrebno izvesti dodatne eksperimente in ponoviti stare. Einsteinova teorija relativnosti torej še ni za odmet.