RIM z izgubo in brez fokusa

Matej Huš

30. mar 2012 ob 22:01:12

Kanadski proizvajalec blackberryjev RIM se še vedno ni izkopal iz težav, ampak prav nasprotno tone vedno globlje. Resnejše težave se vlečejo vse od lanskega oktobra, ko je bilo celotno omrežje storitev za blackberryje nekaj dni nedosegljivo. Pridružujejo se še izjemno slaba prodaja tabličnega računalnika PlayBook, zaradi česar je RIM opustil ideje o tablicah, in januarska zamenjava celotnega vodstva. Finančni izkaz za pravkar zaključeno četrtletje kaže, da se kriza poglablja, RIM pa vse stavi na BlackBerry 10.

V četrtem kvartalu fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 3. marca, so se RIM-ovi prihodki znižali za četrtino na 4,2 milijarde ameriških dolarjev. Medtem ko so imeli leto pred tem skoraj milijardo dolarjev dobička, so v zadnjem četrtletju ustvarili 125 milijonov dolarjev čiste izgube. Zanimivo je, da je oktobrski globalni izpad storitev povzročil le 54 milijonov dolarjev neposredne škode, kar je precej manj od začetnih napovedi in le manjši del celotne izgube. Posredni učinki so bili bržkone bolj uničujoči, saj naj bi RIM izgubil tri odstotne točke tržnega deleža in pristal pri 16 odstotkih.

Thorsten Heins, ki je še sveži izvršni direktor v RIM-u, zato napoveduje korenite spremembe, ki ne izključujejo niti razkosanja podjetja in odprodaje nekaterih manj dobičkonosnih enot. Za prevzem celotnega podjetja sta se neuradno zanimala Microsoft in Nokia, Amazon pa je bil uradno zavrnjen, saj upravni odbor tedaj ni bil naklonjen delni ali celotni prodaji podjetja. Sedaj so časi težji.

RIM se je znašel v nezavidljivem položaju, ker se niso znali ustrezno profilirati na trgu, svojo utrjeno prednost pri poslovnih uporabnikih pa so počasi zapravili. Sedaj podjetje nima izdelka s podporo LTE, ki bi konkuriral Applu in Androidu, obstoječi uporabniki pa jih zapuščajo, namesto da bi nadgrajevali na BlackBerry 7. Nekaj bodo poizkušali nadoknaditi z BlackBerry Mobile Fusion in s subvencioniranjem nadgradenj na BlackBerry 7. Hkrati so spoznali, da so vlak za izdelke za domače uporabnike verjetno zamudili, zato se bodo bolj posvetili poslovnim. Vedno glasnejši pa so tudi namigi, da prodaja ni več tabu - niti Applu.