BlackBerry PlayBook se prodaja bolj slabo

Matej Huš

5. dec 2011 ob 09:11:26

Kanadsko podjetje RIM, ki je znano po družini izdelkov BlackBerry, se v zadnjem času spopada s precej težavami, ki bodo negativno vplivale na poslovni izid. Glavni razlog za slabe rezultate je nizka prodaja njihovega tabličnega računalnika PlayBook, ki je na voljo od aprila.

Sprva je stal 500 dolarjev, a uporabniki nad to ceno niso bili navdušeni. V prvem kvartalu dobavljivosti so jih prodali pol milijona, v drugem 250.000 in v zadnjem le še 150.000. Številke so padle kljub temu, da je RIM opazno znižal ceno, tako da je mogoče PlayBook v akcijskih ponudbah dobiti že za vsega 200 dolarjev. V izjavi za javnost pojasnjujejo, da so skladišča polna PlayBookov, zato je bilo potrebno znižanje cen in drugi ukrepi za pospeševanje prodaje. K njej pa gotovo nič ne prispeva zamuda pri izdaji nove verzije operacijskega sistema PlayBook OS 2.0, zato RIM sedanjim kupcem obljublja brezplačno nadgradnjo ob izidu.

Skupno so v tretjem četrtletju prodali 14,1 milijona blackberryjev, kar je v skladu s pričakovanji. Zaradi oktobrskega izpada storitev, za katerega se uporabnikom poskušajo odkupiti z brezplačnimi aplikacijami in tehnično podporo, so utrpeli 50 milijonov dolarjev nenačrtovanih stroškov. Podrobne finančne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 26. novembra, bodo objavili 15. decembra, že sedaj pa so ocenili, da bo dobiček znašal okrog 360 milijonov dolarjev. To je primerljivo s četrtletjem poprej (329 milijonov dolarjev) in slabše od pričakovanj.

Na slabo publiciteto podjetja pa poleg oktobrskega izpada storitev, mlačnega odziva javnosti na precej hroščati PlayBook in slabih poslovnih rezultatov vplivajo tudi prigode zaposlenih v javnosti. Dvojica zaposlenih v RIM-u se je letu iz Toronta v Peking tako napila, da je moralo letalo pristati v Vancouvru in ju odložiti. Ker bi posadka prekoračila največjo dovoljeno dnevno delovno obremenitev, je moralo letalo s potniki prenočiti v Vancouvru, zaradi česar sta bila krivca kaznovana s po 35.878 evrov globe in enoletno prepovedjo letenja z Air Canada. RIM ju je sicer že suspendiral.