BlackBerry lani z ogromno izgubo, a boljšimi obeti

Matej Huš

29. mar 2014 ob 21:03:40

BlackBerry je v preteklem fiskalnem letu, ki se je končalo konec februarja, ustvaril 5,9 milijard dolarjev čiste izgube, so sporočili iz kanadskega proizvajalca mobilnih telefonov. Nekoliko upanja vzbuja le zadnje četrtletje, v katerem so izgubili le 423 milijonov dolarjev, medtem ko so pričakovali še bistveno večjo izgubo. A že pred tem so ustvarili toliko izgube, da lanski rezultat ni mogel biti kaj drugega kot katastrofalen. Novi izvršni direktor John Chen je poudaril, da je podjetje na poti vrnitve k rasti in dobičku ter da se premikajo k trdnejši finančni podlagi.

Glavni problem v BlackBerryju ostaja dejstvo, da prodajo premalo mobilnih telefonov - v zadnjem kvartalu 1,3 milijona, pred tem 1,9 milijona. Samo odpisi zaradi neprodanih telefonov Z10 so obsegali 934 milijonov dolarjev, dodatne pol milijarde stroškov pa je povzročilo še prestrukturiranje. Vse to se kaže na padanju denarnega toka, in tako je podjetje v zadnjem četrtletju zbralo le še 976 milijonov dolarjev prihodkov, četrtletje pred tem pa 2,8 milijarde dolarjev.

Chen, ki je krmilo podjetje prevzel novembra, ne počiva in je aktivno pristopil k reševanju podjetja, čeprav je prodaja padla v vodo. Podjetje želi v prihodnosti večji del prihodkov ustvariti s prodajo storitev podjetjem in državi, medtem ko bo pomen lastnih telefonov manjši. Do konca fiskalnega leta marca 2015 naj bi podjetje uspelo izravnati denarni tok, kmalu zatem pa naj bi začeli poslovati z dobičkom. Do tedaj pa BlackBerry časa še nekaj bolečega zniževanja stroškov. Kot je dejal Chen: z rezanjem stroškov ne moreš dvigniti prihodkov, lahko pa povečaš dobiček.