Izpad storitev BlackBerry se nadaljuje in širi

Matej Huš

12. okt 2011 ob 20:36:06

Ponedeljkove težave z delovanjem storitve BlackBerry, o katerih smo poročali tudi na naših straneh in so prizadele tudi slovenske uporabnike, še niso končane. Dogaja se prav nasprotno, saj se seznam prizadetih držav širi, RIM pa se že tri dni obupano trudi odpraviti težave in storitve vnovič zagnati.

Težave so se začele okrog poldneva v ponedeljek, ko so zaradi napake v podatkovnem centru Slough blizu Londona prenehale delovati storitve v Evropi, Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu (regija EMEA). Odpovedali so mobilni internet, BBM (instant messaging) in potisna elektronska sporočila (push e-mail). V treh dneh se napaka še ni odpravila, ampak se je razširila tudi v Novi svet. Iz RIM-a poročajo, da so se težave razširile tudi v ZDA in Kanado. Poročila o težavah prihajajo tudi od indijskih in južnoafriških operaterjev, prizaneseno pa naj ne bi bilo niti Južni Ameriki, kjer je največ težav v Braziliji, Argentini in Čilu. Samo v regiji EMEA naj bi bilo prizadetih 70 milijonov uporabnikov.

Kaj točno je razlog za težave, RIM ni želel razkriti. V torek so sicer dejali, da storitve že normalno delujejo, a poročila iz sveta kažejo, da to ni resno. Kasneje je tudi RIM priznal, da težave še odpravljajo. Dan pozneje jih je presenetilo širjenje na druge kontinente.

Guardian poroča, da je RIM v ponedeljek poizkušal izvesti nadgradnjo programske opreme na podatkovni bazi v Sloughu, kar je povzročilo začetek kaskadne reakcije. Odtlej poizkušajo namestiti nazaj staro verzijo in odpraviti težave. Silicon dodaja, da so pozneje v ponedeljek popoldne identificirali pokvarjeno omrežno stikalo v samem jedru sistema, ki povezuje center v Sloughu z ostalimi po svetu. Po zamenjavi je čez noč center deloval brez težav, ki pa so se začele v torek zjutraj, ker je bila okvara še na nekem drugem delu. RIM ima sedaj težave s priklapljanjem opreme nazaj v omrežje, saj ogromna količina podatkov (mesečno jih obdelajo okrog 20 petabajtov) pomeni veliko zaostalih podatkov, ki so se nabrali v trenutkih nedosegljivosti. Ob hkratnem priklopu vseh storitev za vse uporabnike bi preobremenili sisteme - težave v Ameriki kažejo, da se je težava verjetno res razširila s preobremenitvami ostalih centrov kakor efekt domin.

Težava je RIM zadela v najhujšem času, saj je Apple ravno izdal nov iPhone 4S, njegova prodaja pa se začne v petek.