RIM razprodaja Playbooke, BB 10 telefonov ne bo do konca leta, drugače pa so stvari solidne

Mandi

3. jan 2012 ob 19:24:16

RIM je dokončno vrgel puško glede Playbook tablice. Začenši z danes je v ZDA naprodaj za $299 na enoto oz. vsaj $300 ceneje in - zanimivo - ta cena velja za vse tri modele (16, 32 oz. 64GB). Podobno čiščenje po zgledu Touchpada so v domači Kanadi izvedli že novembra. Žal za razliko od HP-ja ne dajejo nobenih obljub o nadaljnji podpori platformi operacijskemu sistemu QNX. Njegova nedokončanost in manjka ključnih aplikacij (recimo e-poštnega klienta ali koledarja, kar je v grobem enako prodaji iPoda brez programa za predavanje glasbe) je še dokončno zapečatila usodo tablice v očeh poslovnih kupcev, medtem ko so domači uporabniki ob isti ceni brez večjih zadržkov izbrali iPad. Po novi ceni bodo verjetno lahko izpraznili skladišča, sploh zdaj, ko je mogoče na napravo postaviti Android Market in poganjati večino aplikacij iz njega.

Fokus podjetja se tako vrača na mobilne telefone. Tudi tu ni samo dobrih novic, kajti na sinočnji konferenci z investitorji so bili primorani napovedali zamude naprav z novim operacijskim sistemom BlackBerry 10 vsaj "do zadnjih mesecev leta 2012". Desetka bo združila funkcije zdajšnjega BlackBerry OS 7 (8 in 9 ne bo) in že omenjenega tabličnega sistema QNX, tako da gre za njihove vrste ICS (Gingerbread + Honeycomb). Ime bi sicer moralo biti BBX, če bi le bili pred najavo preverili seznam registriranih blagovnih znamk. Med funkcijami si lahko sigurno obetamo e-pošto in koledar, ki sta tablico pravzaprav zamudila zaradi omejitev v RIM-ovem e-poštnem sistemu. Na en e-poštni naslov, npr. direktor@podjetje.com je bila lahko vezana le ena Blackberry naprava in ljudi, ki bi stran vrgli telefon v dobro tablice, je bore malo. Kar se tiče strojne opreme, pa za zdaj vemo le, da jih pestijo zamude pri dobavi "ključnega čipovja", pri čemer je prav to razlog za odložitev novih modelov. Kako se bodo telefoni lahko primerjali z iPhonom 5, če bo takrat že na voljo, je zanimivo vprašanje.

Drugače podjetje dobro posluje. V tretjem četrtletju minulega leta je prodalo 14.1 milijonov telefonov in imelo skupaj 5.6 milijard dolarjev prihodka (265 mio dolarjev dobička), kar naj bi se v zadnjih mesecih sicer nekoliko zmanjšalo. Konec leta so tako razkrili, da jih je že poleti želel odkupiti Amazon, po tem pa še Samsung in HTC, vendar so lastniki tovrstne ideje za zdaj odločno zavrnili.