EU in ZDA preiskujeta Google zaradi piškotkov v Safariju

Matej Huš

17. mar 2012 ob 19:12:38

V EU in ZDA so ustrezne inštitucije za varovanje pravic potrošnikov in zasebnosti začele oziroma razširile svoje preiskave zoper Google, saj sumijo, da je bilo Googlovo slednje uporabnikom Applovega Safarija s piškotki protizakonito. Spomnimo, da je Google obšel nastavitve za blokado piškotkov s tretjih domen tako, da je po naložitvi elementa iframe samodejno poslal obrazec, kar je Safari zaznal kot uporabnikovo interakcijo s tretjo spletno stranjo in dovolil shranjevanje nadaljnjih piškotkov s te strani. Google je enak rezultat na drugačen način dobil tudi v Internet Explorerju, s čimer po njegovem mnenju ni nič narobe. Regulatorji trga se s tem ne strinjajo, piše The Wall Street Journal, ki je na sporno prakso februarja letos tudi prvi opozoril.

V Evropi francoski informacijski pooblaščenec (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés) tako ali tako že vodi preiskavo zoper Google, saj skupaj z Evropsko komisijo sumita, da je Googlova nova politika o združevanju uporabniških podatkov z vseh storitev v nasprotju z evropsko zakonodajo. Postopek so sedaj razširili z novimi obtožbami zaradi sledenja uporabnikom Safarija, poročajo viri blizu CNIL-a, čeprav uradne izjave še ni.

Hkrati so se začeli novi postopki tudi onstran Luže. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je namreč začela preiskovati, ali Googlovo početje krši besedilo poravnave iz primera Buzz. Google je bil tedaj deležen nešteto kritik zaradi nasilne uvedbe Buzza, ki je nato neslavno propadel. S FTC se je pred začetkom sodnega procesa poravnal, da med drugim tudi ne bodo več napačno ali varljivo predstavljali nastavitev zasebnosti uporabnikov, za vsakršno deljenje pa bodo morali pridobiti eksplicitno dovoljenje. FTC preverja, ali je zadnji spodrsljaj v nasprotju s temi določili; v slednjem primeru Googlu grozi globa v višini 16.000 dolarjev na kršitev na dan, kar pri trenutnem številu uporabnikov zlahka nanese milijarde. A FTC bo težko dokazal namernost ravnanja, ki je nujno potrebna za izrek globe. Isti incident Safari ločeno preiskujejo tudi tožilstvo več zveznih držav.

V Googlu medtem poudarjajo, da se niso zavedali problematičnosti ali morebitne nezakonitosti početja. Tiskovna predstavnika podjetja je povedala, da bodo popolnoma sodelovali z organi pregona in da so takoj po odkritju začeli odstranjevati sporne piškotke.