Google namerno zaobšel nastavitve brskalnika Safari, da je lahko sledil uporabnikom

Gašper Žejn

18. feb 2012 ob 15:41:06

Kot poroča Guardian, je raziskovalec z univerze Stanford odkril, da je Google s pomočjo nekaj dodatne kode namerno onemogočil zaščito pred oglaševalskimi piškotki, ki jo nudi Safari.

Odkritje je za Google prišlo ob neugodnem času, ta je namreč pred kratkim napovedal zlivanje uporabniških profilov čez vse svoje storitve, očitno pa to za Google, ki se na vse pretege trudi svojim storitvam dodajati +1, ni dovolj. S prihodom gumba +1 Google išče načine, da bi tudi njegovi oglasi, tako kot Facebookovi, dobili družabni element. Vključitev družabnega omrežja pa zahteva identifikacijo osebe.

Safari pa je problematičen, saj privzeto blokira piškotke domen, po katerih ne klikate. Google pa je to namerno obšel z imitacijo interakcije: ko se je naložil iframe element, se je samodejno poslal obrazec, Safari pa je to zaznal kot uporabnikovo interakcijo s tretjo spletno stranjo, zaradi česar je dovolil shranjevanje (vseh nadaljnjih) piškotkov. Google je tako s pomočjo svojega oglaševalskega omrežja sledil tudi tistim uporabnikom, ki so upoštevali Googlova navodila kako se tem oglaševalskim piškotkom izogniti.

Ob Googlovih vse bolj čudnih potezah - ponesrečeno prenovo podobe spletnih strani, poveličevanje Googla Plus pri rezultatih iskanja, zlivanjem uporabniških profilov in prekomernem sledenju uporabnikov - Googleove storitve že prehajajo iz uporabnih produktov med adware, teh pa zaradi tanke črte med adware in malware nihče ne želi priporočiti.

A kot vedno velja: če za produkt niste plačali (in če niste pirat), ste najverjetneje produkt vi.