Facebook se je s FTC poravnal za 5 milijard USD

Dare Hriberšek

13. jul 2019 ob 20:24:55

Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) se je z vodstvom Facebooka pogodila za poravnavo, potem, ko je zoper podjetje sprožila preiskavo glede domnevnega kršenja zasebnosti uporabnikov. V ospredju preiskave je bila afera Cambridge Analytica, v kateri je istoimensko podjetje dostopalo do osebnih podatkov 87 milijonov uporabnikov tega družabnega omrežja.

Kot poročajo ameriški mediji, bo moral Facebook v okviru doseženega sporazuma poravnati 5 milijard dolarjev globe. Glasovanje v FTC se je pri tem razdelilo po strankarskih linijah, trojica republikancev je tako glasovala za poravnavo, dva člana demokratske stranke - ta se zavzema za bolj čvrsto obrzdanje podjetij, ki upravljajo z osebnimi podatki - pa sta bila proti. Poravnavo mora, preden stopi v veljavo, potrditi še pravosodno ministrstvo.

Predstavniki Facebooka zadeve za zdaj še niso želeli komentirati, so si pa v podjetju že prej pripravili za 3 milijarde rezerv, tolikšno kazen so namreč pričakovali. Pet milijard sicer pomeni najvišjo kazen, ki jo je FTC v svoji zgodovini izrekel kakemu podjetju, doslej najvišji znesek, 22,5 milijona dolarjev, je leta 2013 skupil Google. Vsemu navkljub podjetja to ne bo preveč udarilo, Facebook je namreč lani prijavil za 22 milijard dolarjev dobička. Še več, po objavi novice o poravnavi v medijih je Facebookova delnica zrasla za 1,8 %.

Številni ameriški mediji so zato poravnavo razglasili za farso, saj po njihovem mnenju ne bo dosegla želenega učinka, torej prisilila Facebook k odgovornejšemu ravnanju s podatki svojih uporabnikov. Zlasti, ker vznikanja novih tovrstnih afer ni preprečila že prejšnja preiskava, v kateri je FTC Facebook leta 2011 prav tako preiskoval zaradi kršenja zasebnosti.