Evropska komisija zaskrbljena zaradi pametnih igrač

Matej Huš

25. mar 2017 ob 21:53:49

Evropska komisija je predstavila novo poročilo Skupnega raziskovalnega centra (JRC), ki izpostavlja zasebnost in varnost kot dve najbolj problematični področji pametnih igrač. Njihov trg raste in naj bi do leta 2020 obsega 10 milijard evrov, zato si Evropska komisija prizadeva za regulacijo.

Spomnimo, da smo minuli mesec poročali o pametni otroški igrači, katere prodajo in posedovanje je Nemčija prepovedala zaradi pomanjkljive varnosti, kar hekerjem omogoča, da jo izrabljajo kot prisluškovalno napravo. Prav tovrstne aspekte izpostavlja novo poročilo. V njem strokovnjaki iz JRC poudarjajo tudi, da posledice otroške interakcije z roboti, kamor lahko v najširšem pomenu besede štejemo tudi pametne igrače s povezavo z internetom, še niso znane. Verjetno prinašajo tako priložnosti kakor tveganja. V prvo skupino na primer uvrščajo možnost učenja tujega jezika, v drugo pa selektivno podajanje informacij.

Problem pa so zlasti podatki, ki jih izbirajo te igrače med interakcijo z otroki. Trenutno manjkajo jasne informacije, kaj proizvajalci z njimi počno. Ob tem evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova opozarja proizvajalce, da se morajo držati vseh evropskih pravil in zakonodaje o varovanju osebnih podatkov. Na starše pa JRC apelira, naj se dobro informirajo o pametnih igračah, ki jih kupujejo, kar vključuje tudi zbiranje informacij o funkcijah in varnostnih ukrepih.