Nvidia ustregla piscem odprtokodnega gonilnika Nouveau za Linux

Matej Huš

15. feb 2016 ob 20:16:57

Nvidia, ki ji je pred leti Torvalds javno kazal sredinec, se izboljšuje pri podpori odprte kode. Danes so naposled le objavili podpisani firmware in pripadajočo kodo, ki bo omogočila polno strojno pospeševanje v GeForce GTX 900 z odprtokodnim gonilnikom Nouveau.

Pred poldrugim letom je Nvidia namreč začela podpisovati in preverjati firmware. Če podpisa ni bilo, kartica ni omogočila uporabe vseh zmogljivosti, kar je predstavljalo velik problem za pisce odprtega gonilnika Nouveau za Linux. Nvidia je to opravičevala z dejstvom, da bodo tako preprečili poškodbe kartic, Linuxove tegobe pa so bile postranska škoda. Sprva je šlo le za nekaj temperaturnih funkcij, v novih karticah pa je tako omejenih funkcionalnosti čedalje več.

Nvidia sicer piše tudi lastne, zaprte gonilnike za Linux, ki - to je treba priznati - delujejo dobro, a iz najrazličnejših razlogov želijo nekateri uporabiti Nouveau. In zato ni presenetljivo, da je bila lani Nvidia okrcana zaradi svojih novih kartic, ki so bile izjemno neprijazne do odprte kode.

Zato je današnji napredek še kako pomemben, saj prinaša podporo za GM200/GM204. To še ne pomeni, da smo dobili odprtokodni gonilnik s podporo za 3D na GTX 900, saj potrebuje še nekaj sprememb. Bo pa sedaj šlo bistveno laže.