Izšlo jedro Linux 3.2

Matej Huš

6. jan 2012 ob 14:45:51

Ta teden je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi že oznako 3.2. Iziti bi bila morala že nekoliko prej, a sta jo avgustovska vdora v strežnike kernel.org in linux.com nekoliko odmaknila, saj je bilo potrebno zagotoviti integriteto. Čakanje se je izplačalo, saj je novosti bistveno več kot po navadi.

Med njimi izstopata podpora za od 4 KB do 1 MB velike bloke v datotečnem sistemu ext4, izboljšano poročanje v napakah v datotečnem sistemu Btrfs, ki sedaj točno opišejo okvarjeni del. Gonilnik za Intelov GPU DRM/KMS sedaj podpira funkcijo RC6 za varčevanje z energijo, kar bo podaljšalo avtonomijo prenosnikov.

Izboljšani upravljalnik procesov razdeljuje pasovno širino procesorja pravičneje med vse delujoče procese (določiti je mogoče najvišjo mejo porabe za posamezen proces), TCP pa je dobil podporo za Googlov algoritem Proportional Rate Reduction, ki izboljšuje latence in hitrost obnovitve povezave po izgubljenih paketkih, in izboljšano podporo za IPv6 na domačih omrežjih po IEEE 802.15.4. Nova arhitektura, ki je odslej podprta, so Qualcommovi procesorji Hexagon DSP.