Novi iPad

Mandi

8. mar 2012 ob 07:34:43

Kot gotovo že veste, so jabolčni včeraj predstavili naslednjo različico priljubljenega tableta iPad, imenovano kar "novi iPad" (the new iPad), ne iPad 3.

Ključna novost je po pričakovanjih visokoresolucijski 2048x1536px "retina" zaslon; po Applovih besedah trenutni rekorder med mobilnimi napravami. Gostota pikslov (264px/palec) je sicer nekoliko nižja kot pri zadnjih iPhone 4S in iPad Touch (326px/palec), a pri običajni razdalji 30-40 cm od obraza vseeno zadostuje, da oči ne bodo mogle razločiti dveh pik. Proizvaja ga Samsung, zato analitiki že špekulirajo o Galaxy tabu z isto resolucijo (bojda v drugi polovici leta).

Številni razvijalci so v pričakovanju vse te zaslonske dobrote že začeli posodabljati svoje aplikacije z višjeresolucijskimi sličicami in teksturami. Grafična izkušnja bo nasploh odlična, saj nov osrednji čip A5X ponuja kar štirijedrni grafični procesor, ob boku še vedno dvojedrnemu centralnemu. Izdelan je v 28nm tehniki (prej 40, isto velja za mrežni čip), kar znatno zmanjša porabo energije je in je prihrani več za zaslon. Čas uporabe s tem ostaja 10 ur z wifi oz. 9 ur z 4G, so pa morali znatno povečati zmogljivost baterije na ~11 Ah. To se nekoliko pozna na teži (660g namesto 600g; za primerjavo - Samsung Galaxy SII npr. tehta 116g), pa tudi debelini naprave, ki so jo povečali z 8,8 na 9,4 milimetra.

Zadaj je nova 5 megapikselna kamera z možnostjo snemanja 1080p HD videa, prednja pa ostaja ista z dvema megapiksloma.

Omrežni čip je prav tako izdelan v 28nm tehnologiji, žre do 30% manj energije in podpira zelo širok spekter mobilnih omrežij (GSM, UMTS, CDMA, 4G).

Največja programska novost je bržkone prihod osebne asistentke Siri, na drugem mestu pa bo posodobljena zbirka iLife. Garage band dobiva "multiplayer" način, v katerem lahko več povezanih iPad uporabnikov skupaj ustvarja glasbo. iPhoto ima nekoli prenovljen vmesnik, možnost iskanja podobnih fotk, izdelave ličnih potovalnih albumov in spletnih strani, ter številne nove efekte. iMovie omogoča sprotno montažo posnetih HD videov, po Applovih besedah "na ravni Hollywoodskih filmskih napovednikov". No ja.

Naprava bo prihodnji petek na voljo v ZDA, k nam pa prihaja 23. tega meseca. Cene ostajajo iste, od $499 dolarjev naprej za osnovni model. iPad dvojka se s tem ceni na $399 (wifi) oz $529 (3G), žal zgolj v 16GB različici. Letos mislijo prodati okoli 60 milijonov enot obeh naprav.