Polnjenje iPada 3 traja dlje od pričakovanj

Matej Huš

24. mar 2012 ob 21:18:50

Applov novi tablični računalnik iPad 3 je naokoli že teden dni, kar je dovolj časa, da so ga ljudje dodobra preizkusili in poiskali vse morebitne napake. Za zdaj večjih napak v iPadu 3 niso našli (za razliko od eskapade z anteno v iPhonu 4), se pa na spletu čudijo nad vedenjem polnilca. Ko indikator na napravi pokaže, da je baterija napolnjena 100-odstotno, se ta polni še debeli dve uri. Običajno je, da polnjenje traja še nekaj časa, a dve uri sta preveč.

Težavo je odkril Raymond Soneira, ko je spremljal porabo električne energije pri polnjenju iPada. Ugotovil je, da še 130 minut po izpisu 100-odstotna napolnjenost polnilec polni baterije. Če napravo pred tem izključimo iz napajanja, je tudi njena avtonomija krajša, kar potrjuje dejstvo, da baterije dejansko niso do konca napolnjene.

Baterija v novem iPadu ima kapaciteto 11560 mAh, kar pri 3,7 V znese približno 43 Wh. Za primerjavo: MacBook Pro 15' ima naprimer kapaciteto baterije 6900 mAh, a lahko shrani 77 Wh energije, ker deluje pri 11,1 V. Razlika je v številu celic; baterija v iPadu 3 ima samo eno, slednja pa tri. To vpliva tudi na trajanje polnjenja baterije, ki po opažanjih zgodnjih kupcev traja precej časa. To ni nič presenetljivega, saj zmore polnilec le 10 W. Če bi baterije polnili hitreje, bi jih hitreje uničili, saj hitro polnjenje znižuje kapaciteto. Pri enoceličnih baterijah pač ne gre pretiravati.

To pa še ne pojasnjuje natančno, zakaj iPad tako napak oceni čas polnjenja. Pri litij-ionskih baterijah je težko natančno izmeriti napolnjenost baterije, zato se v ta namen uporabljajo različni matematični algoritmi. Ti na podlagi padca napetosti, temperature, integriranja pretečenega naboja, starosti, notranje upornosti in podatkov o predhodnih polnjenih in praznjenjih poizkusijo čimbolj precizno izračunati stanje napolnjenosti. Očitno je algoritem v novem iPadu v nekaterih predpostavkah napačen, tako da daje nepravilne ocene. Napaka je v celoti programska, saj je čas polnjena povsem realen in pričakovan, le prikaz ni ustrezen, zato lahko pričakujemo popravek v naslednji izdaji iOS-a. Do tedaj pa ga pustite priključenega na električno omrežje nekoliko dlje od indikatorja.