Apple iPad 3 podpira 4G le v Severni Ameriki, v Avstraliji že vložena tožba

Matej Huš

28. mar 2012 ob 21:23:42

Tedne po izidu Applov novi tablični računalnik iPad 3 še vedno polni časopisne vrstice. Pisali smo o težavah s prikazom realnega časa polnjenja in požrešnih aplikacijah, sedaj pa je Apple na tapeti zaradi zavajajočega oglaševanja podpore za 4G. Najbolj se je zapletlo v Avstraliji.

Težava tiči v verziji, ki po Applovih besedah podpira povezljivost Wi-Fi in 4G LTE, medtem ko verzija le z Wi-Fi ni problematična. Prenos podatkov prek mobilnega omrežja četrte generacije (4G) je mogoč le v ZDA (operaterja AT&T in Verizon) in Kanadi (operaterji Bell, Rogers in Telus), medtem ko drugod po svetu iPad deluje le prek omrežja 3G, kakor je bil to slučaj že pri njegovem predhodniku. Razlog je frekvenčna džungla, saj v Severni Ameriki za 4G uporabljajo frekvenci 700 in 2100 MHz, v Avstraliji 1800 MHz, medtem ko je v Evropi 4G še v povojih - Švedi so kot prvi letos dobili svoj prvi pametni telefon s 4G.

Najbolj žolčno se je odzval avstralski varuh potrošnikov in konkurence ACCC, ki je vložil tožbo zoper Apple zaradi domnevnega zavajanja. Oglaševanje novega izdelka kot "iPad z WiFi + 4G" je v Avstraliji zavajajoče, saj je povsem jasno, da podpore za tamkajšnji 4G ni. ACCC zahteva sodno odredbo za prepoved oglaševanja, prepoved prodaje naprave, plačilo globe in vračilo kupnine kupcem, ki bi želeli napravo vrniti. Sodni postopek se bo začel maja. Apple je posredno priznal, da so ravnali neposrečeno, saj so že obljubili vračilo kupnine, seveda pa se bodo prepovedi prodaje poizkušali na vse kriplje izogniti.

V Sloveniji je oglaševanje 4G tako ali tako neumnost, saj delujočega omrežja navkljub nekaterim Mobitelovim in Simobilovim testom še ni. APEK namreč sploh še ni sprostil in določil frekvenčnega pasu za 4G (800 in 2600 MHz). Tako iPad 3 tudi pri nas deluje s prenosom podatkov 3G. Nekateri prodajalci na to v drobnem tisku opozorijo, drugi ne, oglašujejo pa "ultra hiter prenos podatkov". TIRS (Tržni inšpektorat Republike Slovenije) doslej ni ugotovil zavajajočega oglaševanja v zvezi z novim iPadom, saj ne oglašuje možnosti uporabe 4G v Sloveniji, ampak možnost uporabe 4G nasploh (ob vzpostavljeni ustrezni infrastrukturi).