Še o težavah z novim iPadom

Mandi

27. mar 2012 ob 17:55:47

Novi iPad se izvrstno prodaja. S polic je samo v prvem tednu dni odletelo kar 3 milijone enot - nekje 3x toliko kot za dvojko - med njimi kar nekaj v slovenske roke. Zato seveda že imamo spisek pripomb, prav tako rekordno dolg.

O težavah s polnjenjem baterije smo že pisali. Trojka ima zaradi požrešnega zaslona in osrednjega čipa še enkrat zmogljivejšo baterijo, ki jo je treba polniti dolgih šest ur, indikator baterije pa zmotno pokaže 100%, še preden je ta v celoti napolnjena (nekje dve uri prehitro). Posebej zoprno naj bi bilo, da se ob nadaljevanju uporabe na kablu praktično ne polni, se pravi, ga je za polnjenje treba pustiti na miru.

Večja baterija je obenem razlog za pol milimetra debelejšo in 60 gramov težjo napravo (zdaj 9.4mm, 660g), kar naj bi se po trditvah nekaterih uporabnikov po daljši uporabi dejansko poznalo.

Duška so si dali tudi razvijalci aplikacij. The Verge poroča, da so posodobljene različice v povprečju med 1x in 5x večje; priljubljeni Tweetbot je z manj kot 10MB tako zrasel kar na 25MB. Še huje je s prenosom podatkov. USA Today je med testi uspešno pokuril celotna 2GB mesečnega paketa prenosa podatkov zgolj s sinhronizacijo obstoječih (na dvojki kupljenih) aplikacij iz iClouda. Apple se tega gotovo zaveda, saj je velikost aplikacij po novem omejena na 50MB (prej 30), mobilni ponudnik Verizon pa strankam celo priporoča "preklop na Wi-Fi" in "načrtovanje uporabe novega iPada okoli dosegljivosti Wi-Fi omrežij", kar bo številne globoko motilo. Ne sicer toliko kot slab Wi-Fi vmesnik, ki naj bi redoma izgubljal povezavo, in to v pogojih, kjer stari iPadi, iPhoni in iPrenosniki delujejo brez vsakih težav.

Padci z višine naj bi bili naslednji problem. Spust z višine pasu vas bo stal skoraj celega zaslona, z višine ramen pa zna zaslon odstopiti od ohišja, ohišje pa se močno poškodovati. Dvojka naj bi oboje preživela znatno bolje.

Še najbolj zoprno naj bi bilo pregrevanje osrednje čipa. Spodnji levi kot ohišja se tako segreje na že neprijetnih 33,6 stopinj Celzija, tj. dobrih 5 stopinj več od dvojke oz. nekje tako kot izbrani Android primerki. Nad tem tarnajo tudi nekateri slovenski uporabniki. Zadostovalo naj bi 5 minut skrajno intenzivne oz. 30 minut povprečne uporabe.

Končno je tu še Siri. Asistentka je na iPadu sicer prisotna, vendar le kot diktafon, ne pa tudi kot kot osebni asistent. Kdor jo hoče v tej funkciji, bo moral kupiti še zadnjega iPhona.

Tapravih, zagretih fanboyev vse to najbrž ne bo pretirano motilo, bi se pa marsikdo znal odločiti za nakup dvojke iz druge roke ali celo originala s popustom ($399 za 16GB Wi-Fi različico). Komur se ne mudi, pa lahko počaka tudi na naslednjo posodobitev, domnevno že oktobra.