Pregled napovedi za iPad 3

Mandi

26. feb 2012 ob 09:35:12

Sedmega ali osmega marca naj bi Jabolčni predstavili naslednjo različico iPada in čeprav uradno ni skoraj nič znanega, na blogih in časopisnih straneh napovedi (oz. bolje rečeno ugibanj) ne manjka. Na kratko povzemamo bolj izpostavljene.

Po zunanjem izgledu bo novi iPad skoraj identičen dvojki, morda bo le malo debelejši zaradi prostora za zajetnejšo baterijo (da se ne bo ponovila nevšečnost z iPhone 4S), ali pač tanjši, odvisno od vira. Prav tako ne bo nič z manjšo, 8-palčno različico, čeprav jo je Apple aktivno testiral.

Največja novost bo tako zaslon z domnevano resolucijo 2048x1536 (prej 1024x768) in gostoto ~260 pikslov na palec, kar je sicer manj od Applovega standarda za Retina Display (~300-330 oz. dovolj, da oko več ni zmožno razločiti dveh pik), a še vedno zavidljivo dobro. Resolucija ni potrjena, ampak kroži na podlagi ocen določenih blogov, ki so uspeli v roke dobiti nadomestne zaslone in jih potem gledati pod mikroskopom. Glavni dobavitelj naj bi bil Sharp.

Kot rečeno, misli Apple prav zaradi višjeresolucijskega zaslona dodatno okrepiti kapaciteto baterije in s tem tudi debelino naprave. Nekaj prihranka pri porabi naj bi sicer zagotovil nov štirijedrni osrednji čip A6, osnovan na ARM-ovem Cortex-A9 procesorju. Če je verjeti Fox Business, ga bo proizvajal Samsung in to v ZDA (sicer v Teksasu, ne Kaliforniji), potem pa ga bodo prepeljali na Kitajsko v Foxconnove obrate v sestavljanje. Specifikacije so še skrivnost, podobno količina RAMA, ki bo najbrž ostala na 512MB.

Seveda se pričakuje, da bodo zamenjali sedanje "ne najboljše" kamere. Hrbtna naj bi zmogla 5 megapikslov, oz. snemati 1080p HD video, prednja pa naj bi zadostovala za HD Facetime pogovore. Nekoliko naj bi izboljšali tudi zvočnike.

Siri naj bi bila takorekoč že potrjena.

In nenazadnje, američani na veliko upajo na podporo za 4G LTE omrežje, čeprav je čisto možno, da je še ne bo.

Začetek prodaje? Lani se je govorilo o "poletju" in to zaradi zamud pri pripravi čipa A6, trenutno pa slišimo že "sredi marca". Vedeli bomo že čez dober teden dni, za dan žena.