Adobe obljubil še vsaj 5 let aktivnega razvoja za Flash

Mandi

26. feb 2012 ob 23:43:22

Adobe je minuli teden objavil načrt (road map) za nadaljnji razvoj svoje platforme Flash, z obljubo, da mislijo vanjo aktivno vlagati še vsaj naslednjih 5 do 10 let. Glavni namen je seveda pomiritev negotovosti v razvijalski skupnosti, ki se je po lanski najavi konca razvoja mobilnega flash predvajalnika in predstavitvi več orodij (Edge, Muse) za neposredno urejanje dinamičnih HTML5 strani upravičeno spraševala, če je nadaljnja investicija v platformo še smiselna. Adobe pravi, da vsekakor ja, posebej v branžah interaktivnih spletnih iger (Zynga in vse ostalo) in ti. premium (plačljivih) video storitev, kjer se HTML5 zaradi manjke prepričljive DRM rešitve (na tej se, ironično, pospešeno dela) in splošno slabše uporabniške izkušnje nekako še ni uveljavil.

Prihajajoča nadgradnja na Flash 11.2 - to pomlad, mimogrede zadnja s polno podporo za Linux - bo prinesla dolgo pričakovano možnost uporabe desnega in srednjega miškinega klika, s tem tudi izklop sedanjega kontekstnega menija (desni klik), ter predvsem boljšo podporo za 3D-pospešeni video in animacije, tako na namizju kot na mobilnih platformah preko Adobe Air.

Naslednja različica, Cyril, bo na voljo poleti in prinaša le manjše novosti, med njimi podporo za tipkovnico v celozaslonskem načinu, bolj tekočo obdelavo zvoka in še nekatere notranje popravke.

Bistveno več si obetajo z Dolores, ki pripotuje šele naslednje leto in naj bi vključevala tudi prvo resno revizijo programskega jezika Actionscript. Pričakuje se, da bo Adobe malo bolj konkretno odstopil od Javascript standarda in morda celo uvedel striktne tipe. Koda naj bi se precej pohitrila, tudi na starejših grafičnih karticah in iOS platformi (prav nočejo obupati s temi iNapravami), za resnejše aplikacije pa bo na voljo robustna večnitnosti (ActionScript workers) in napredno profiliranje.

Nekaj veselja bi znala požeti tudi odprtokodni modul za razvoj flash aplikacij v Flexu, ter priporočila za pisanje robustnih in varnih aplikacij.

Podjetje se tako počasi in previdno navaja na novo internetno realnost, kjer niso več go to rešitev za animirane in multimedijske vsebine, ampak bolj nišni produkt za specifične in zelo dinamične strani. Vseeno upajo, da bodo z pripravo čimveč brezplačnih oz. poceni orodij uspeli od prehoda odvrniti tudi čimveč oblikovalcev spletnih strani, ki bi lahko mirno vse postorili z HTML5.