Napoved Flash 11

Matej Huš

21. sep 2011 ob 13:30:25

Čeprav se Flashu s prihajajočim HTML5 in vedno manjšo podporo (iOS ga tako ali tako ignorira, sedaj pa omejitve napoveduje še Microsoft) obetajo težki časi, je Flash še vedno precej poskočen. Adobe je danes napovedal novo verzijo svojega Flash Playerja, s katero dokazuje, da se Flash še lep čas ne namerava posloviti.

Flash Player 11 in Adobe AIR 3 sta po besedah razvijalca pomembna prelomnica, ki bo v Flashu omogočila stvari, ki jih doslej ni bilo mogoče početi - tudi 3D-igre. Ob izidu je Anup Murarka, vodja marketinga za Flash pri Adobu, povedal, da še vedno intenzivno razvijajo Flash in delajo na novostih. Pojasnjeval je, da bežni vtis o pešanju Flasha ne drži, saj naj bi se trg mobilnih naprav in aplikacij širil z visokim tempom, kar s seboj vleče tudi Flash. Tudi nova verzija naslavlja stvari, ki jih s HTML5 še ni mogoče početi, je še dodal. V Adobu vidijo Flash kot še vedno najboljšo platformo za razvoj vsebin in aplikacij, ki tečejo na vseh mobilnih, namiznih in celo neračunalniških napravah.

Glavne novosti v Flashu 11 so nativne razširitve, ki omogočajo izrabo strojne podpore za senzorje okoljske svetlobe, dvojne zaslone, NFC itd., tako imenovani captive runtime za pakiranje AIR 3 skupaj z aplikacijami in lažjo namestitev na sisteme brez AIR-a (odpade ločeno prenašanje in nameščanje AIR-a), podpora za zaščito vsebine, kar omogoča TV Everywhere in podobno, ter izboljšana podpora za 3D-video.

Opravičilo: novica je imela v izvirniku zavajajoč naslov.