Adobe poklonil Flex Apacheju

Matjaž Horvat

17. nov 2011 ob 17:18:55

Potem ko je prejšnji teden odjeknila novica, da opušča razvoj Flasha za mobilne naprave, je Adobe danes znova presenetil. Napovedal je, da želi pokloniti Flex organizaciji Apache Software Foundation (ASF), ki naj bi ga razvijala kot neodvisen projekt. Poteza Adoba pomeni nov odmik od lastne platforme Flash proti odprtim spletnim standardom na čelu s HTML5, ki jih Adobe dolgoročno vidi kot "najboljšo tehnologijo za razvoj poslovnih aplikacij".

ASF mora zdaj glasovati, ali bo sprejel Adobe Flex pod svoje okrilje. Na odprtokodno telo se je sicer že pred časom prjavil tudi PhoneGap, ki ga je pred nekaj tedni prevzel prav Adobe, mesec po prijavi pa je organizacija medse sprejela tudi Google Wave.

Adobe Flex je zbirka razvojnih orodij (SDK), ki vključuje prevajalnik Flex in številne knjižnice, ki so potrebne za izdelavo spletnih aplikacij na platformi Flash. Že od izida tretje različice leta 2008 je Flex SDK na voljo pod okriljem odprtokodnega dovoljenja Mozilla Public License, tako da lahko razvijalci uporabljajo poljubna razvojna okolja, npr. Eclipse.