Nove različice Flasha za Linux bodo na voljo le za Chrome

Mandi

22. feb 2012 ob 21:07:33

Adobe je danes precej zvito napovedal partnerstvo z Goooglom pri nadaljnjem razvoju vtičnika Flash Player, kar niti ne bi bil problem, če to ne bi pomenilo ekskluzive pri dobavi bodočih Linux inačic Flash Playerja za brskalnik Google Chrome. Chromium (odprtokodna različica), Firefox, Opera, Konqueror in drugi bodo tako ostali brez.

Razlog na nekompatibilnost od vključno 11.3 (izid enkrat letos) leži v prepisu na nov API za komunikacijo med brskalnikom in vtičniki - PPAPI oz. Pepper, ki ga seveda razvija Google in naj bi zamenjal obstoječo Mozillino ponudbo NPAPI. Mozilla je za zdaj izrazila, da nje prehod ne zanima, zato nove različice Playerja ne bodo delovale na Firefoxu in drugih brskalnikih, ki se zanašajo na vtičnik zanj. Bodo pa zato uporabniki Chrome-a deležni rednejših in samodejnih popravkov tako za 32- kot 64-bitno različico, in seveda prednamestitve vtičnika v svežo inštalacijo brskalnika. To ni nepomembno, ker v Flashu pač ne manjka resnih varnostnih pomankljivosti.

Podpora za Windows in OS X za zdaj ostaja nespremenjena, Linux uporabniki pa se bodo morali zadovoljiti z pet leti garantiranih varnostnimih popravkov za obstoječi Flash 11.2.

Novica niti ni toliko presenetljiva glede na zadnje trende prehoda iz Flasha na bolj odprte HTML5 tehnologije. Adobe je po naporni kregariji z Applom najprej opustil mobilno različico Flash playerja, zdaj pa je zgleda zmanjkalo resursov še za manj uporabljano Linux različico. Na njej je že historično delala peščica inženirjev, ključne funkcije tipa podpore za kamero in mikrofon (v4l1 in šele mnogo kasneje v4l2) in 3d pospešeno predvajanje videa pa so precej zamujale oz. bile slabo izvedene. Ima pa Linux sorazmerno živo odprtokodno Flash skupnost, ki dela tako na predvajalnikih (npr. Gnash) kot tudi prevajalnikih (npr. Ming, swfmill).