EU predlaga nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

Matej Huš

13. feb 2012 ob 12:23:53

Letos 1. julija se izteče evropska uredba, ki predpisuje najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov, ko mobilni uporabniki gostujejo v drugi državi v drugem mobilnem omrežju. EU je uspela precej znižati oderuške cene, in sicer jih je zbila na 35 centov na minuto za odhodne klice, 11 centov na minuto za dohodne klice, 11 centov za poslano sporočilo in 50 centov za prenos 1 MB podatkov (cene so brez vključenega DDV). Poleg tega so omejili mesečno porabo na 50 evrov, da bi preprečili visoke račune uporabnikov zaradi nepazljivosti, za višje limite pa je treba operaterja posebej obvestiti.

Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes se je že lani zavzela za nadaljevanje programa, ki bi v prihodnosti še dodatno oklestil cene. Predlog je že skoraj dokončan, Evropski parlament pa bo o njem glasoval predvidoma aprila, piše The New York Times.

Če bo sprejet v sedanji obliki, bo predpisal najvišje dovoljene cene vse do leta 2022. Cena za prenos megabajta podatkov naj bi se leta 2014 znižala na 20 centov za končne uporabnike, medtem ko si bodo operaterji prenos medsebojno smeli zaračunavati po največ 10 centih na megabajt. Cena dohodnih klicev naj bi upadla na 0,07 evra na minuto do julija in 0,05 evra do leta 2014, medtem ko bosta ti ceni za odhodne klice 0,25 oziroma 0,15 evra. Poslano sporočilo bi od julija stalo 0,08 evra, od leta 2014 pa 0,05 evra.

Zaveze bi veljale do leta 2022, a so cene za zdaj predpisane le do leta 2015. Kasneje bi do leta 2022 nove najvišje cene določali vsaka tri leta. Predvidena pa je tudi sprememba v limitu mesečne porabe v tujini. Ta sedaj znaša 50 evrov, a je omejen le na države EU, po novem predlogu pa bi veljal globalno. EU pričakuje, da bo to prisililo evropske megaoperaterje (Deutsche Telekom, Vodafone, Orange ...) in posledično tudi manjše operaterje, da si izpogajajo boljše cene gostovanja izven EU.

Novi predlog predvideva največje znižanje cen pri prenosu podatkov, kar ni presenetljivo. Z vedno večjo razširjenostjo pametnih telefonov se je povečala potreba po prenosu podatkov prek mobilnih omrežij, kar po trenutnih cenah ni izvedljivo. Ena izmed zamisli Komisije je tudi uvedba vzporednega trga gostovanja, iz česar pa za zdaj še ni nič. Evropska komisija sicer svari, da EU v tem segmentu pošteno zaostaja za ZDA in ostalimi enotnimi trgi, kjer ni umetnih preprek pri uporabi vseh mobilnih tehnologij, zato je treba nujno izboljšati konkurenčnost.