Proizvodnja iPada 3 v polnem teku

Matej Huš

16. jan 2012 ob 11:48:10

Naslednik Applovega priljubljenega tabličnega računalnika iPad je že v proizvodnji, pravijo viri za Bloomberg. Na prodajne police bo iPad 3 prispel marca, torej leto dni po izidu modela iPad 2, prinesel pa bo zaslon z večjo ločljivostjo, hitrejši štirijedrni procesor in podporo za brezžična omrežja naslednje generacije LTE.

Azijske tovarne so proizvodnjo začele že ta mesec in trenutno obratujejo v treh izmenah. Applu jo bo letos nekoliko zagodlo kitajsko novo leto, ki se prične že 23. januarja namesto v prvi polovici februarja. Tedaj bodo proizvodnjo za teden dni ustavili, nato pa bodo že februarja nadaljevali s polno paro. Glavni Applov partner je podjetje Foxconn, ki se je v preteklosti moralo spopadati z obtožbami o kršitvah delovne zakonodaje, zaradi česar je Apple lani objavil poročilo o spoštovanje le-te in izdal seznam vseh svojih dobaviteljev in partnerjev. Seveda pa Foxconn še zdaleč ni edini Applov azijski partner, zgolj največji poleg Pegatrona je in zato najbolj na tapeti.

Vrnimo se k prihajajočem iPadu 3, o katerem uradno ni znanega mnogo. Na internetu se špekulira, da bo imel Sharpove 9,7-palčne zaslone Retina z ločljivostjo 2048 x 1536 točk z 264 točkami na palec, kar je štirikrat več od dosedanjih modelov. Programska oprema bo ostala enaka (torej sveža verzija iOS), le sistem bo zaradi štirijedrnega procesorja A6 bolj odziven. Vgrajena kamera bo bržkone enaka kot v iPhonu 4, torej z osem tisoč točkami. Bistvenih sprememb ne bo, saj gre za evolucijo in ne revolucijo. Le ohišje bo nekoliko debelejše zaradi novega zaslona in večje baterije, ki bo imela kapaciteto kar 14 Ah (stari model 6,5 Ah).