LG novi dobavitelj zaslonov za iPhone?

Dare Hriberšek

29. jun 2018 ob 00:54:19

Včeraj smo poročali, da sta mobilna konkurenta Apple in Samsung po dolgih letih sodnih sporov, vendarle sklenila poravnavo. A rivalstvo se, kot kaže, nadaljuje z drugimi sredstvi. Kot so iz neimenovanih virov izvedeli pri Bloombergu, bo namesto Samsunga vsaj del OLED zaslonov za naslednjo generacijo iPhonov dobavil prav tako južnokorejski LG Display. Sprva naj bi priskrbeli med dvema in štirimi milijoni zaslonov, kar pa predstavlja bolj pičel delež, glede na število telefonov, ki jih prodajo pod blagovno znamko odgriznjenega jabolka. Pogodba med Samsungom in Applom za dobavo zaslonov za Iphone X je namreč obsegala 100 milijonov kosov. Samsung naj bi tako od vsakega prodanega telefona zaslužil solidnih 110 dolarjev.

Kljub temu pa bo po mnenju analitikov to pomemben korak za Apple, saj bo razpršitev dobaviteljev v bodoče najverjetneje pomenila tudi nižjo ceno. Zaslon je namreč tista komponenta, ki je najbolj zaslužna, da osnovna cena kakega iPhona v ZDA prvikrat dosegla dolarskega tisočaka. Posel z Applom pa bi na drugi strani koristil tudi LG-ju, ki ga tarejo nizke cene LCD panelov. Podjetje je zato zadnje mesece vložilo veliko sredstev v razvoj tanjših in barvno natančnejših OLED zaslonov. Pred časom so sicer prav na Bloombergu kot Samsungu alternativnega dobavitelja zaslonov omenjali tudi kitajsko podjetje BOE Technology Group.

Apple - spet gre za špekulacije - v prihodnjem letu načrtuje tri nove modele, od katerih bosta vsaj dva, morda pa kar vsi trije, opremljeni z OLED zasloni.