Apple objavil poročilo o spoštovanju pravic delavcev pri svojih dobaviteljih

Matej Huš

16. feb 2011 ob 07:09:55

Lani smo poročali o neprimernih delovnih razmerah delavcev na Kitajskem, ki za Apple podizvajalce sestavljajo izdelke, in hudih zastrupitvah s heksanom zaradi malomarnosti vodij obratov. V sklopu vsakoletnega poročila o odgovornosti dobaviteljev je Apple raziskal razmere v 127 podjetjih, ki delajo zanj, in komentiral tudi omenjeni kitajski primer. Rezultati so zaskrbljujoči.

Odkrili so, da za njihove dobavitelje nelegalno dela 91 otrok, kar je devetkrat več kot leta 2009. Desetim obratom, kjer so to odkrili, so naložili plačilo stroškov za izobraževanje teh otrok. Enega podizvajalca so odpustili, ker je pri njem delalo 42 mladoletnih in se na to ni oziral. Oblastem so prijavili tudi šole, ki so jim priskrbele lažne osebne dokumente, da so lahko delali.

Poročilo navaja, da le 32 odstotkov zaposlenih dela po predpisanem urniku, to je ne več kot 60 ur tedensko in z enim dnevom počitka na teden. Predlani je bilo kršiteljev za polovico manj. Le 57 odstotkov jih spoštuje pravila o varnem delu in 70 odstotkov odredbe o preprečevanju onesnaževanja okolja.

Prvikrat so tudi uradno potrdili, da je bilo lani v tovarni v Sudžovu s heksanom zastrupljenih 137 delavcev v proizvodnji, kar je dvakrat več od prvotnih številk.