Prodaja računalnikov padla za desetino

Matej Huš

14. apr 2020 ob 22:54:33

V letu 2019 se je po dolgi suši krivulja prodaje računalnikov obrnila navzgor, a ji je epidemija covida-19 hitro pristrigla peruti. V prvem letošnjem četrtletju je prodaja padla za približno desetino, sta izračunala Gartner in IDC. Pri IDC so izmerili 9,8-odstotni padec, kar predstavlja največji padec po letu 2013. Gartner je izmeril celo 12,3-odstotni padec. Razlog še ni grozeča recesija, saj je virus iz Kitajske resneje ušel šele proti koncu četrtletja. Namesto tega so ključni faktorji pretrgane proizvodne in dobavne verige. Kitajska je namreč pri proizvodnji računalniške opreme največja tovarna na svetu.

Gartner je naštel 51,6 milijona prodanih enot, kar je 12,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Vodilni je še vedno Lenovo (12,6 milijona), sledijo HP, Dell, Apple, Acer in Asus. Zelo podobno je ugotovil IDC, kjer je vrstni red malo drugačen: Lenovo, HP, Dell, Acer, Apple. Razlog je drugačna metodologija. Gartner šteje namizne računalnike, prenosne računalnike in drage mobilne naprave, IDC pa namiznike, prenosnike, ultratanke prenosnike, chromebooke, ne šteje pa strežnikov in tablic. Gartner tudi meri prodajo po kanalih, IDC pa tudi končnim uporabnikom. Zato rezultati niso enaki, trendi pa so podobni.

Lani smo po več kot šestih letih prvikrat zabeležili pozitivno leto. K temu je prispeval konec podpore Windows 7, zaradi česar se je povečala nabava novih računalnikov skupaj z Windows 10. Letos so nadaljevanje rasti pričakovali zaradi 5G in naprav z dvema zaslonoma, a se to očitno ne bo zgodilo.