Prodaja računalnikov strmoglavila

Matej Huš

14. jan 2023 ob 10:50:10

V zadnjem kvartalu leta 2022 je prodaja osebnih računalnikov in prenosnikov v primerjavi s predhodnim letom padla za 28 odstotkov, kar je največji medletni upad. Prodaja se je skrčila za približno 70 milijonov kosov, ocenjujejo analitiki iz podjetij Canalys, Gartner in IDC. Gartner to označuje kot največji padec, od sredine 90. letih, odkar merijo prodajo računalniške opreme. Razlogov je več, najpogosteje pa navajajo gospodarsko recesijo, inflacijo in spodsekano povpraševanje. A vse ni tako črno, ker sta bili leti 2020 in 2021 nenavadni.

Pričakovati je nadaljnje zniževanje cen. IDC je sicer nekoliko pozitivnejši in zadnji kvartal primerja z letom 2018, ko je bila slaba prodaja posledica drugih sil. Tedaj Intel ni zmogel zadostiti povpraševanju po procesorjih za prenosne računalnike. Ob tem velja poudariti, da se katastrofične številke nanašajo na spremembo prodaje, torej padec, medtem ko je v absolutnih številkah leto 2022 še vedno boljše kot leta pred pandemijo. Prodali so namreč 292 milijonov računalnikov. A skokovite pandemične rasti je konec.

Na prvem mestu med proizvajalci ostaja Lenovo s 23-odstotnim tržnim deležem, ki mu sledijo HP, Dell, Apple in Asus. Večina je v minulem četrtletju beležila od 20 do 30 odstotkov slabšo prodajo, edina izjema pa je Apple, kjer je bil padec komaj dvoodstoten. Vrstni red je enak tudi na letni ravni, je pa v celotnem letu 2022 Apple kot edini proizvajalec ustvaril celo 2,5-odstotno rast, ostali pa od 15 do 25 odstotkov minusa.