Milijarda manj prihodkov za Intel zaradi nedobavljivosti diskov, povpraševanje po SSD-jih pa ne raste

Matej Huš

13. dec 2011 ob 14:53:24

Pomanjkanje trdih diskov, ki je posledica poplav na Tajskem in ustavitve večine tamkajšnjih tovarn, ki proizvajajo trde diske ali dele zanje (posebej problematičen je izpad proizvodnje v Nimecu, ki proizvaja večino motorčkov za trde diske vseh proizvajalcev), še vedno vpliva na celotno računalniško branžo, čeprav se situacija počasi izboljšuje. Ker pomanjkanje trdih diskov zavira sestavljanje in prodajo novih računalnikov, so prizadeti tudi proizvajalci ostale opreme.

Intel je ocenil, da bo imel v zadnjem letošnjem kvartalu za milijardo dolarjev manj prihodkov zaradi nižje prodaje računalnikov (13,7 milijard dolarjev namesto 14,7 milijard dolarjev). Prav tako Intel načrtuje za poldrugo odstotno točko nižjo bruto maržo. Podobno dinamiko prodaje pričakujejo tudi v prvem kvartalu prihodnjega leta, situacija pa naj bi se normalizirala šele ob polletju. Pri tem velja poudariti, da je prodaja v zadnjem četrtletju zaradi božično-novoletne nakupovalne sezone še vedno višja kot v kvartalu pred tem, a bo nižja od lanski rezultatov.

Intel ni edino podjetje, ki ga je posredno prizadelo pomanjkanje trdih diskov. Podobna usoda se obeta tudi AMD-ju in Nvidii, ki sta prav tako zelo odvisna od prodaje novih računalnikov.

Kmalu po začetku težav z dobavljivostjo trdih diskov smo menili, da je to odlična priložnost, da se v novih računalnikih uveljavijo SSD-ji. Izkazalo se je, da se to ne dogaja. Intelov finančni direktor Stacy Smith pojasnjuje, da niso zabeležili praktično nobenega opaznega zvišanja povpraševanja po SSD-jih. Pričakuje pa, da se ima to zgoditi v prihodnjem letu, kar bo sčasoma sprostilo povpraševanje po trdih diskih in pomagalo prebroditi krizo. Dodatno naj bi SSD-jem pomagal razmah ultrabookov in podobnih tankih naprav, kjer trdi diski nimajo svojega mesta. A za zdaj prodaja SSD-jev ostaja na predpotopnih nivojih.