BBX bo BlackBerry 10

Matej Huš

9. dec 2011 ob 14:41:03

Kanadski proizvajalec blackberryjev, ki ima v zadnjem času precej težav s prodajo svojih tabličnih računalnikov PlayBook, je pred dvema meseca najavil prihajajoči mobilni operacijski sistem, ki naj bi se imenoval BBX. Vanj polagajo vse upe, saj bo celovito pokrival ves spekter RIM-ovih naprav, od pametnih telefonov do tabličnih računalnikov.

Pridobili so ga z nakupom podjetja QNX, katerega kader so pridružili razvojni ekipi BlackBerryjevega operacijskega sistema. Tako je evolucija BlackBerry OS 7 postal BBX, ki je skovanka iz imen QNX in BlackBerry.

BBX bo še vedno izšel po načrtih in s predvidenimi funkcijami, a se bo imenoval drugače. RIM je namreč v torek prejel začasno odredbo sodišča v Novi Mehiki, ki jim prepoveduje rabo blagovne znamke BBX. Majhno podjetje Basis International iz Albuquerqueja že uporablja kratico BBx (in tudi verzijo z verzalkami BBX, ki stojita za Business Basic eXtended) za lastne izdelke, in sicer na več operacijskih sistemih delujoče aplikacije, zato RIM ne more uporabljati BBX. RIM ni komentiral odločbe, ampak je v sredo enostavno najavil, da se bo nov operacijski sistem imenoval BlackBerry 10. Dejali so, da ime ponazarja pomembnost nove platforme in krepi globalni vpliv znamke BlackBerry. Zanimivo je, da bodo osmico in devetico preskočili.

Prvi telefon, ki bo imel novi operacijski sistem, naj bi bil po trenutnih špekulacijah BlackBerry Surfboard. Ali se bo dejansko imenoval Surfboard, bomo še videli. Ker je imel pred tem kodno ime London, se vsekakor zdi. Smo pa iz RIM-a takšnih imen že navajeni; navsezadnje so tablični računalnik za poslovneže poimenovali PlayBook.