Brazilija bo omejila uporabo mobilnih telefonov na certificirane modele

Matej Huš

18. mar 2014 ob 20:36:58

V EU sicer ne morete uvoziti elektronike, ki nima ustreznih deklaracij in certifikatov, a če nekako v državo prinesete poceni kitajski ponaredek mobilnega telefona, bo ta deloval. Mobilni telefoni pač niso avtomobili, kjer bi bila uporaba nehomologiranega modela kazniva. Drugače pa je v Braziliji, kjer nepotrjenih modelov sploh ne bo mogoče uporabljati.

Ta teden je v Braziliji začel delovati sistem Siga (Sistema Integrado de Gestão de Aparelhos, integrirani sistem za upravljanje naprav), ki bo blokiral dostop nepotrjenih modelov do mobilnih omrežij v državi. Nacionalna agencija za telekomunikacije (Anatel) bo namreč podeljevala certifikate modelom, ki so naprodaj v Braziliji. Sistem Siga bo upravljal ABR Telecom in bo do septembra gradil bazo podatkov, kateri telefoni in druge naprave z možnostjo povezave na mobilna omrežja (na primer tablice) se uporabljajo v Braziliji. Dejansko blokiranje se bo začelo septembra.

Sistem bo deloval na principu enoličnih identifikacijskih številk telefona IMEI. Podrobnosti o sistemu Siga niso želeli razkriti, da ne bi ljudem olajšali iskanja načinov, kako pretentati sistem. Znano je, da bo vseboval seznam dovoljenih številk IMEI (celotne razpone, ki jih uporabljajo certificirani modeli), ostali pa se v omrežje ne bodo mogli povezati. V tujini kupljene naprave bodo na omrežju delovale, če je isti model naprodaj tudi v Braziliji oziroma če ima Anatelov certifikat. Vse ostale ne bodo delovale, medtem ko usoda že aktivnih naprav ni znana. Utegne se zgoditi, da bodo zanje dovoljene izjeme, saj se telefoni prej ali slej zamenjajo.

Uradni razlog za to odločitev je zaščita potrošnikov, saj želijo preprečiti uporabo cenenih kitajskih ponaredkov telefonov, ki so lahko škodljivi. Ob tem očitno pozabljajo, da spremeniti številko IMEI ni tako velik problem.