RIM pokazal BB10

Mandi

2. maj 2012 ob 13:47:01

Kot napovedano, je RIM na svoji poslovni konferenci BlackBerry World predstavil prihajajoči mobilni operacijski sistem BB10.

Med videnim izstopa predvsem nova virtualna tipkovnica, ki se sproti uči najbolj pogostih besed, kratic, tipkarskih navad, in napak uporabnika, tako da s lahko sčasoma s sprotnimi popravki precej izboljša hitrost in učinkovitost tipkanja. Precej pozornosti sta poželi še nova kamera, ki preventivno zajame še nekaj sličic pred in po škljocu (ker bi morda izgledale lepše), in pristna večopravilna narava operacijskega sistema, ki možno olajšuje hkratno poganjanje različnih aplikacij, preklapljanje med njimi ter prejemanje push oz. pull notifikacij. Prenovljen je tudi e-poštni klient, skupaj s svojimi filtri za hitri predogled PDF, DOCX in drugih formatov, a smo skoraj vse že videli na verziji za Playbook.

O ponudbi aplikacij smo tudi že pisali. RIM si jih sicer prizadeva pridobiti na svojo stran, npr. z izdajo kar štirih različnih devkitov (html5, air, android in native) za različne profile razvijalcev, vendar so se njegovi predstavniki že vrnili k stari retoriki, da je to "naprava za resno delo in ne igro", ter da smatrajo, da bo "pokritost z večjimi naslovi" najbrž dovolj.

Novih naprav niso pokazali, na voljo pa naj bi bile nekje med avgustom in (bolj verjetno) novembrom, ker "rabijo še nekaj časa" za polikanje vseh potrebnih malenkosti. Nekateri razvijalci so prejeli tudi testni telefon BB 10 dev Aplha. Engadget v svojih prvih vtisih hvali predvsem kvaliteten zaslon in opremljenost z gigabajtom RAMA (flasha je 16GB).

RIM po zadnjih analizah drži tržni delež 8.8% pametnih telefonov, kar je kar pol manj kot l. 2010 in bi znalo kmalu pasti na 5%. Edina svetla točka je, da so prisotni in znani res povsod širom oble.