WD in Seagate skrajšujeta garancijo za trde diske

Matej Huš

20. dec 2011 ob 12:25:00

Največja proizvajalca trdih diskov Western Digital in Seagate sta objavila, da bosta z novim letom skrajšala garancijo na večino trdih diskov. Skrajšanje bo prizadelo praktično vse trde diske, ki so namenjeni domačim in poslovnim uporabnikom, izvzeti pa bodo le diski za tako imenovane mission critical sisteme. Western Digital zatrjuje, da skrajšanje garancije ni povezano s poplavami na Tajskem, zaradi katerih je sicer celotni proizvodni sektor trdih diskov v hudem primežu. Sta pa podjetji priznali, da bodo s skrajšanjem garancije privarčevali.

V Western Digitalu so povedali, da bo znižana garancija veljala za diske, prodane po 2. januarju 2012. Pri tem Western Digital kot prodajo šteje dan, ko je disk odposlal sestavljavcem računalnikom, distributerjem, uvoznikom itd., tako da jih bo s staro garancijo mogoče kupiti še nekoliko kasneje, in sicer do razprodaje starih zalog. Diski družin Caviar Blue, Caviar Green in Scorpio Blue bodo imeli namesto treh let le še dve leti garancije, medtem ko sprememb pri petletni garanciji na dražjih modelih Caviar Black, Scorpio Black in VelociRaptor ne bo. V Western Digitalu so zatrdili, da poplave na Tajskem niso vplivale na to odločitev. Podjetje namreč "ves čas preverja, katera je najboljša kombinacija izdelka in pripadajočih storitev za celotno bazo uporabnikov."

V Seagatu je datum skrajšanja garancije postavljen na 31. december. Dragi diski Cheetah in tudi zunanji diski ostanejo s staro garancijo, drugim pa se bo zmanjšala. Tako bodo družine Constellation 2, ES.2 in Momentus XT nudile le tri in ne več pet let garancije. Navadni diski za namizne in prenosne računalnike iz družin Barracuda, Barracuda Green in Momentus 2.5 pa bodo imeli le še leto dni garancije (sedaj znaša pet let). Seagate trdi, da se bo z večjo skladnostjo s trenutnimi standardi v industriji lahko bolje posvetil investicijam v inovacije in nove funkcije trdih diskov. Z drugimi besedami, privarčevani denar naj bi prelili v razvoj.

Kupci so sedaj v nezavidljivem položaju. Marsikdo se je odločil z nakupom diska počakati do sredine prihodnjega leta, ko naj bi se proizvodnja pobrala in cene normalizirale, a takrat bodo dobili bistveno krajšo garancijo. Nakup sedaj po drugi strani pomeni, da disk precej preplačamo. Mogoče pa je to še en indic, da se doba trdih diskov počasi izteka, saj na vrata trkajo SSD-ji.